Negende halve finale voor Oranje

0

Nederland maakt zich vanavond op voor de negende halve finale van Oranje op een groot toernooi. Drie keer haalde Oranje de finale en vijf keer ging het in de voorlaatste wedstrijd mis. Vanaf 1988 was dat vier keer het geval.

In feite was er in 1974 en 1978 geen sprake van een echte halve finale, maar in de praktijk kwam het daar wel op neer. Nederland haalde de finale tegen de rechtstreekse rivaal. In 1974 was dat tegen Brazilië (2-0) en vier jaar later tegen Italië (2-1). Tussen die twee toernooien verloor Oranje een halve finale bij het EK van Tsjechoslowakije (3-1 in de verlenging).

 

In 1988 speelde Oranje weer een halve finale en dat is waarschijnlijk de meest memorabele wedstrijd in de geschiedenis van de nationale ploeg. Oranje won toen in Hamburg met 2-1 van West Duitsland en zou vijf dagen later de Europese titel winnen.

 

Sindsdien is het dus telkens mis gegaan. In 1992, na een formidabele groepswedstrijd tegen Duitsland, wordt Oranje als Europees kampioen onttroond door Denemarken (2-2 en strafschoppen). Zes jaar later struikelde Nederland weer over een strafschoppenserie tegen Brazilië. En weer twee jaar later vooral Oranje nog een keer op deze manier tegen Italië. In 2004 was de laatste halve finale. Toen werd op een bizar EK met 2-1 verloren van gastland Portugal.

 

 

Share.

Laat een reactie achter