Nederland loste Uruguay af in WK-historie

0

Nederland en Uruguay treffen elkaar dinsdag voor de tweede keer voor een WK. Beide landen hebben een behoorlijke reputatie opgebouwd in de WK-historie maar nooit tegelijkertijd. In 1974 loste Oranje de hemelsblauwen af.

Van 1930 tot 1970 maakte Uruguay de dienst uit op het WK. Het land haalde vier keer de halve finale en won het toernooi twee keer. In 1974 verdween het land van de hoogste treden van het WK om er gisteren na veertig jaar weer terug te keren. Het omslagpunt was de nederlaag in Hannover tegen Nederland, toen Uruguay eventjes van groepshoofd werd gedegradeerd tot een zwak land. Vergelijk het een beetje met het lot dat Frankrijk op dit WK onderging.

 

Nederland nam het stokje toen over Uruguay en haalde sindsdien vier keer de laatste vier op een WK. Nu treffen beide landen elkaar in Johannesburg voor een halve finale, die in ieder geval bijna niemand van tevoren had voorspeld. Uruguay en Nederland zijn allebei ongeslagen. De wedstrijd in Hannover (2-0 voor Oranje met twee goals van Rep) is overigens de enige keer dat Nederland van Uruguay wist te winnen.

 

In het clubvoetbal speelden Nacional en PSV in 1988 een finale om de wereldtitel tegen elkaar. Dat is tevens de laatste internationale hoofdprijs voor het clubvoetbal uit dat land. Uruguay won sindsdien nog wel een keer (in 1995) de Copa America. In 1989 hadden Nederland en Uruguay om de zogenaamde Franchi-beker tegen elkaar moeten spelen als kampioenen van Europa en Zuid Amerika. Nederland weigerde toen, zogenaamd vanwege een overvolle kalender, dit duel te spelen tegen Uruguay.

 

Het wordt dus een halve finale tussen twee grootmachten, die samen al vier finales speelden. Nederland heeft tot nu alle dertien wedstrijden in de voorronde en de eindronde van dit WK gewonnen. Dat is een nieuw record.

Share.

Laat een reactie achter