Nederland bij winst op Chili naar finale?!

0

Nederland kleurt langzamerhand Oranje en het naderende WK is het gespreksonderwerp bij elk koffiezetapparaat. 13 juli is het eindelijk zover, dan trapt het Nederlands elftal hun WK af in de eerste groepswedstrijd van poule B in Salvador.

Veelvoudig genoemde titelkandidaat Spanje is de tegenstander, Australië en Chili volgen daarna. Heel Nederland is benieuwd naar de kansen van dit Oranje en de grote vraag op de vooravond van het WK is natuurlijk ‘wat gaat het worden?’
 
Er is al veel gezegd en geschreven over de kansen van Oranje op dit WK, maar wie weet het WK nou het best te voorspellen? Mannen, vrouwen, dokters of secretaresses? In de BN-er pool van ‘watgaathetwoorden.nl’ wordt dit op de proef genomen en gaan BN’ers de strijdt aan met bekende voetbalkenners. Zo nemen modeontwerpster Olcay Gulsen, presentator Jan Joost van Gangelen, rapper Yes-R, cabaretier Viggo Waas en acteur/presentator Johnny de Mol het op tegen voetbalkenners zoals AD-columnisten Hugo Borst en Sjoerd Mossou, maar ook Pierre van Hooijdonk en Aron Winter, Barbara Barend, Hans Kraay jr. en Frank van der Wall Bake.
Weinig van de voetbalkenners en BN’ers zien Nederland uiteindelijk het WK winnen, alleen Olcay Gulsen schat de kansen van ‘onze jongens’ hoog in. Hoewel iedereen weet dat resultaten uit verleden geen garantie zijn voor resultaten voor de toekomst, nemen wij maar al te graag de statische kansen van het Nederlands elftal onder de loep.
 
 
De kansen van Nederland in feiten:
 
 
Spanje-Nederland
 
 
– Nederland speelde één keer eerder in competitief verband tegen Spanje en de uitkomst daarvan staat bij iedere Nederlander nog in het geheugen gegrift.
 
– Van de laatste 25 WK-gerelateerde wedstrijden (kwalificatie en eindtoernooi) van Spanje onder coach Vicente Del Bosque ging er maar één verloren (winst:22, gelijk:2): tegen Zwitserland in 2010.
 
-Is het Nederlands elftal statistisch gezien kansloos tegen Spanje? Nee, tijdens de eerste periode van Louis van Gaal als bondscoach won Nederland al een vriendschappelijk duel met 1-2 van Spanje, toentertijd met assistent-bondscoach Patrick Kluivert in de basis.
 
Australië-Nederland
 
 
-Australië heeft geen statistieken om over naar huis te schrijven als het op het WK aankomt. Van de drie deelnames aan het WK haalde Australië één keer de tweede ronde: onder leiding van Guus Hiddink werd het land in 2006 tweede in de poule.
 
-Dat zegt niet dat Nederland  vanzelfsprekend van Australië wint, want in de keren  dat Australië en Nederland elkaar eerder troffen (vriendschappelijk) wonnen de Australiërs éénmaal en werd het twee keer gelijk.
 
-Het lijkt erop dat de Nederlandse voorhoede sowieso gaat scoren, want Australië hield in de tien WK-wedstrijden voor dit toernooi slechts één keer de nul: in 1974 tegen Chili (0-0).
 
-Het lijkt erop dat Nederland minder moeite heeft met tegenstanders van buiten Europa en dat geeft de burger moed. Nederland won negen en verloor slechts twee van de laatste veertien WK-duels tegen landen van buiten Europa: tegen de Brazilianen in 1994 (3-2) en 1998 (na strafschoppen, 1-1).
 
 
Nederland-Chili
 
 
-Hoewel Chili sterk wordt ingeschat met wereldspelers als Vidal en Sanchez in de basis ziet het er voor Oranje er statistisch gezien rooskleurig uit. Nederland is ongeslagen in de laatste drie competitieve wedstrijden tegen Zuid-Amerikaanse tegenstanders (0-0 tegen Argentinië in 2006, 2-1 tegen Brazilië en 3-2 tegen Uruguay in 2010).
 
-Daarnaast verloor Nederland op de laatste vijf WK’s nooit het derde groepsduel.
 
-Nederland en Chili speelden in een ver verleden één keer eerder tegen elkaar: tijdens de Olympische Spelen van 1928 en dat resulteerde in een 2-2.
 
-Als Nederland het duel met Chili weet te winnen lijkt het behalen van de finale statistisch gezien een feit, want Chili verloor tijdens de laatste drie WK’s waarin het deelnam steeds van een land dat uiteindelijk de finale haalde (West-Duitsland in 1982, Brazilië in 1998 en Spanje in 2010).
Share.

Laat een reactie achter