NAC niet betrokken bij omkoping

0

De UEFA heeft de grootste internationale corruptiezaak uit de geschiedenis zo goed als afgerond, compleet met ‘harde bewijzen’. Dat zegt Karl DHont, gokexpert bij de anticorruptie-afdeling van de UEFA.

De UEFA maakt begin november dossier openbaar. Veertig nationale en internationale wedstrijden worden daarin genoemd. De Europese voetbalbond werkte bij zijn onderzoek nauw samen met Interpol. De UEFA kondigt harde maatregelen aan tegen de betrokken clubs en spelers, van wie het merendeel afkomstig is uit Oost-Europa. Ook in West- en Zuid-Europa zijn clubs betrokken.
 
"Omkoping vormt een serieuze bedreiging voor het voetbal", aldus Dhont in AD. "Het gaat hier echter om compleet afgeronde dossiers. We hebben harde bewijzen. Dit wordt de grootste zaak aller tijden", klinkt het.

Volgens Dhont hebben alle Europese voetballanden in recente jaren te maken gehad met corruptie en omkoping. "Een aantal van die zaken is bewezen, anderen zijn nooit aan het licht gekomen" aldus Dhont. "Maar in elk land komt het voor, daarvan ben ik overtuigd. Dit is een groot probleem", besluit hij.
 
Deze week nog stelde de UEFA een uitgebreid onderzoek in naar het duel tussen het Nederlandse NAC en het Armeense Gandzasar Kapan, in de voorronde van de Europa League. NAC won die wedstrijd met 6-0. Het geavanceerde controlesysteem van de Europese bond bestempelde het wereldwijde gokgedrag rondom die wedstrijd als ‘verdacht’. Nader onderzoek leverde echter onvoldoende bewijs op dat er werkelijk sprake is van corruptie.

Share.

Laat een reactie achter