KNVB laat beveiliging over aan overheid

0

De KNVB neemt vooralsnog geen verdere maatregelen ten aanzien van de beveiliging van het Nederlands elftal.

Dat zei een woordvoerster van de voetbalbond woensdag naar aanleiding van de aanhouding van een vermoedelijke extremist van het islamistische terreurnetwerk al-Qaeda in Irak.

De man overwoog een aanslag te plegen op het Nederlands elftal of Nederlandse fans tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Hij zei dat hij met vrienden over een aanval had gesproken als wraakactie voor de belediging van de islamitische profeet Mohammed.

”Terrorismebestrijding laten we over aan mensen die er meer verstand van hebben”, aldus een woordvoerster van de KNVB. ”Wij zijn daarin volgend. Vooralsnog hebben we van het ministerie van Buitenlandse Zaken geen aanvullende mededelingen of instructies gekregen.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de dreiging en volgt de zaak op de voet, aldus een woordvoerder. Een journalist kon de verdachte spreken in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Volgens de Iraakse autoriteiten betreft het de Saudiër Abdullah Azem Saleh al-Qahtani.

Hij had ook het Deense elftal en Deense supporters in het vizier. De Saudiër kwam volgens eigen zeggen in 2004 naar Irak om tegen de Amerikanen te vechten. Hij zou door al-Qaeda zijn gerekruteerd.

Het Nederlands elftal vertrekt woensdagmiddag, met vrouwen en kinderen, naar Oostenrijk voor een trainingskamp in Seefeld. Oranje arriveert op 5 juni in Johannesburg.

Share.

Laat een reactie achter