Kameroen en Zambia naar kwartfinale

0

Kameroen en Zambia hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de Afrika Cup. Kameroen had op de slotdag van de eerste ronde voldoende aan een gelijkspel (2-2) tegen Tunesië. Zambia redde het met een zege op Gabon (2-1).

Kameroen kroop letterlijk door het oog van de naald, want de titelfavoriet stond binnen een minuut achter door een doelpunt van Chermiti. Zodoende heeft Kameroen in elke wedstrijd achter gestaan op dit toernooi. Die voorsprong hield Tunesië (de winnaar in 2004) vast tot het einde van de eerste helft. Na de pauze zorgde Eto’o voor een gelijkmaker. Die had Kameroen in ieder geval nodig om een ronde verder te komen. Maar halverwege de tweede helft dreigde het toch mis te gaan, want een eigen doelpunt van Chedjou dreigde roet in het eten te gooien. Binnen een minuut maakte N’Guemo gelijk en die stand bleef tot het einde staan. Twee jaar geleden schakelde Kameroen Tunesië ook al uit, maar toen gebeurde dit in de kwartfinale.

Zambia won met 2-1 van Gabon, dat het toernooi nog met een overwinning op Kameroen was gestart en als koploper aan de slotdag begon. Zambia moest winnen en kwam door een doelpunt van Kalaba na 28 minuten op voorsprong. In de zeventiende minuut na rust leek de stunt een vervolg te krijgen toen Chamanga scoorde. De ploeg van Alain Giresse kon daar alleen nog een treffer van Do Marcolino in de slotfase tegenover stellen.

In de kwartfinale krijgt Kameroen te maken met Egypte als tegenstander. Het wordt een herhaling van de finale van twee jaar geleden. Zambia speelt tegen Nigeria en dat is een herhaling van de finale in 1994.