Japan met vrije trappen een ronde verder

0

Japan is er voor het eerst buiten de eigen landsgrenzen in geslaagd om op een WK een Europese tegenstander te verslaan. De ploeg van Okada versloeg Denemarken met 3-1 en schaarde zich bij de laatste zestien van dit WK en treft Paraguay.

Japan nam in de eerste helft afstand door twee vrije trappen van Honda en Endo en zorgde daarmee voor een opmerkelijk feit, want sinds Joegoslavië in 1974 tegen Zaïre had geen enkele ploeg twee vrije trappen benut op het WK.

Denemarken is er voor de eerste keer in de geschiedenis niet in geslaagd om de eerste ronde te overleven. De ploeg riep het noodlot over zich af tegen een sterk combinerend Japan. Hasebe was binnen een kwartier gevaarlijk met een schot, terwijl Tomasson een goede kans voor het doel langs schoot. Honda zorgde in de zeventiende minuut voor de eerste treffer met een directe vrije trap die doelman Sörensen verraste. Tomasson miste vervolgens een goede kans. Maar bij de tweede vrije trap van Japan was het weer raak. Endo scoorde dit keer met een mooie curve.

Denemarken moest toen drie keer scoren om nog verder te komen en speelde gelaten een kansloze wedstrijd. Pas tien minuten voor het einde scoorde de ploeg tegen. Bendtner trof eerst nog wel de lat. Tomasson zorgde voor een beetje spanning, door een penalty in twee instanties te benutten. Maar een prachtige actie van Honda luidde de victorie van Japan in. Uit de pass van de oud VVV’er scoorde Okazaki het derde doelpunt. Het is voor het eerst dat Japan drie goals in een WK-duel maakte en dat was voldoende om net als in 2002 een ronde verder te komen.