Italië blameert zich tegen Nieuw Zeeland: 1-1

0

Italië is er niet in geslaagd om de wedstrijd tegen Nieuw Zeeland. De malaise van de Europese toplanden in Zuid Afrika blijft aanhouden. De wereldkampioen kon na een snelle achterstand niet zijn wil opleggen aan de matige tegenstander uit Oceanië.

De Squadra speelde uiterst slecht ondanks een enorm veldoverwicht. Vorig jaar had de ploeg van Lippi in een oefenduel al met 4-3 gewonnen van Zuid Afrika. Dat had een waarschuwing moeten zijn. Italië begon plichtmatig en stond binnen zeven minuten op achterstand. Smeltz profiteerde van een slordigheid van Cannavaro bij een vrije trap.

Na de goal reageerde Italië als door een wesp gestoken. De ploeg kreeg natuurlijk wel kansen, maar te weinig voor het enorme klassenverschil. Montolivo trof de paal met een afstandschot. Uiteindelijk leverde een overtreding van Smith op De Rossi een strafschop op. Die werd benut door Iaquinta. Daarna leek Italië over Nieuw Zeeland heen te gaan. Maar alleen uit de tweede lijn waren de Azzurri gevaarlijk.

Na rust, met Camoranesi, Di Natale en Pazzini als invallers, veranderde er niets. Nieuw Zeeland kreeg zelfs de beste kansen. Di Natale haalde een keer goed uit, maar doelman Paston bleef tot het einde knap keepen. Vicelich was met een afstandschot zelfs dichtbij een treffer voor de All Whites. Het meest verrassende moment was een kans voor invaller Wood, die het Italiaanse doel op een haar miste in de 82e minuut. Italië wankelde, maar speelde wel goed genoeg om een overwinning te verdienen. Alleen ontbrak het aan de schotkracht. Camoranesi dwong Paston nog tot een knappe save op een afstandschot.

Net als in 1982 en 1986 is de Squadra met twee gelijke spelen aan het WK begonnen. Italië moet nu zijn plek in de tweede ronde afdwingen tegen Slowakije. De kans is groot dat Italië in de tweede ronde tegen Oranje zal spelen. Het ziet er nu naar uit dat Italië, Nederland, Brazilië en Spanje om één plek in de halve finale gaan spelen. Aan de andere kant van de tabel staan Paraguay, Chili/Zwitserland, Zuid Korea/Denemarken en Portugal voor één andere plek in de halve finale.