Honduras na 28 jaar naar WK

0

Honduras heeft zich vannacht als derde land uit de CONCACAF-zone geplaatst voor het WK. Het land, dat in 1982 al eens meedeed op het eindtoernooi, versloeg zelf El Salvador met 1-0. Costa Rica gaf bij de VS een 2-0-voorsprong weg en redde het niet.

De strijd om die derde plek in Noord- en Midden-Amerika kende een sensationeel einde, dat zelfs die van Argentinië – Peru overtrof. Costa Rica leek voor een verdienstelijke stunt te zorgen door bij Team USA te winnen, maar een doelpunt in de 95e minuut veranderde alles. Natuurlijk vloeiden er tranen, al kan Costa Rica zich nog via de play-off met Uruguay voor het eindtoernooi plaatsen.

Twente-ster Bryan Ruiz leek de grote held te worden van de avond want hij zorgde met twee treffers tussen de 21e en 24e minuut voor een 2-0-voorsprong van Costa Rica, dat moest winnen om derde te blijven. Die stand bleef tot achttien minuten voor tijd op het scorebord staan. Mickael Bradley scoorde toen tegen en bracht de spanning geheel terug. De VS vielen vanaf dat moment aan, maar pas in de vijfde minuut van de blessuretijd viel de gelijkmaker van Jonathan Bornstein.

Honduras kreeg de kwalificatie in de schoot geworpen toen niemand er meer rekening mee hield. De ploeg won de altijd beladen uitwedstrijd bij El Salvador met 1-0. Aanvoeder Carlos Pavon zorgde in de 63e minuut voor het enige doelpunt. Het bleek voldoende door de late gelijkmaker van de Amerikanen, die zaterdag nog bij Honduras met 3-2 hadden gewonnen. Mexico besloot de voorronde met een 2-2-gelijkspel bij Trinidad.