Helpt 2010 Oranje dan toch aan wereldtitel?

0

Elk begin van een WK-jaar biedt de hoop op een prachtige zomer. Ook dit keer zal er sprake van zijn, nu Oranje zich zonder puntverlies heeft geplaatst voor het hoofdtoernooi. De verwachtingen zijn zeker niet laag bij de fans.

Twintig-tien kan de magische combinatie worden waarmee Oranje het slot opent naar het wereldgoud. Maar zover is het nog lang niet. Allereerst moet de ploeg als een eenheid in Zuid Afrika aankomen. Op dat gebied is nog veel werk te doen voor Van Marwijk. Kan Sneijder echt de leider zijn als hij in de wolken blijft lopen? Kunnen Van der Vaart en Van Bommel wel door een deur? En wie neemt straks de vrije trappen: Van Persie of Sneijder?

 

De op papier meest kansrijke lichting crashte aan interne conflicten in de voorbereiding. Dan hebben we het over de ploeg die 20 jaar geleden werd geacht om Oranje aan de wereldtitel te helpen. In 1978 was er sprake van een record aantal afzeggingen, waardoor een veredeld B-team naar Argentinië vertrok maar wel de finale haalde. Met Van Beveren, Dusbaba, Hovenkamp, Van Hanegem, Van der Kuylen, Geels en Cruijff had het goud er zeker in gezeten, al wist je dat in het Argentinië van Videla nooit zeker.

 

In 1974 was Oranje de beste, maar toen ging het na een ideale start in de finale mis. Natuurlijk zal vooral aan dat WK worden gedacht in de aanloop naar Zuid Afrika. Vreemd genoeg lijken de twee toernooien op elkaar. Net als in 1966 was er in 1974 en 1978 sprake van een herfstachtig klimaat, waarin enkele traditionele landen moeilijk uit de verf komen. In Zuid Afrika zal het niet anders zijn. Het is er winter (soms zal er onder het vriespunt worden gespeeld) en dat is zeker een voordeel voor Oranje, maar ook voor Engeland. Spanje vroor weg tijdens de Confederations Cup en maakte een fatale fout tegen Team USA. Dat soort dingen gebeuren op een WK.

 

Italië en Argentinië lijken te kwetsbaar en Duitsland mist de echte klasse (hoewel dat gebrek tegen Rusland knap werd opgevangen). Zodoende kan het wel eens een ideaal WK worden voor Nederland of Engeland. Dat het toernooi dan waarschijnlijk qua spektakel minder te bieden heeft is voor de oranje fan geen bezwaar. Komt Spanje of Brazilië echt los (maar die landen spelen misschien al in de tweede ronde tegen elkaar), dan wordt het smullen maar dreigt Oranje niet verder te komen dan de kwartfinale.

 

Klasse en geluk, daar moet de wereldkampioen van 2010 zeker over beschikken. De enige onzekere factor is hoe de Afrikaanse ploegen het zullen doen in de Zuid Afrikaanse winter. Het zou mooi zijn als een van de zes ploegen de halve finale haalt. Maar als Oranje dit allemaal trotseert, dan gloort er goud aan de horizon. Gelukkig nieuwjaar! 

Rick Klein Verdijk

Share.

Laat een reactie achter