Ghana op langste adem naar kwartfinale

0

Ghana is er in geslaagd om Afrika aan een plek in de kwartfinale te helpen. De enig overgebleven ploeg van het continent boekte een knappe overwinning op Team USA en speelt vrijdagmiddag met Uruguay om een plaats in de halve finale.

Ghana dankte de winst aan een goed gespeelde verlenging, die noodzakelijk was geworden omdat de stand na de officiële speeltijd 1-1 was. In de derde minuut van de extra tijd zorgde Asamoah Gyon voor de beslissende goal, toen op een lange dieptepass zijn ploeggenoot bij Rennes Bocenegra aftroefde. Amerika was verrast en verdwijnt toch onthutsend vroeg uit het toernooi nadat het vorig jaar de finale van de Confederations Cup had bereikt.

Ghana treedt in het spoor van Kameroen en Senegal, de enige Afrikaanse landen die de laatste acht op een WK wisten te halen. Ook die twee landen hadden een verlenging nodig om dat doel te bereiken. De opvolgers van Abedi Pele, Nii Lamptey en Prince Polley hebben geschiedenis geschreven. De Black Stars reikten in Rustenburg tot de hemel.

Ghana kende een daverende start en stond binnen vijf minuten op voorsprong door een prachtig schot van Kevin-Prince Boateng, die doelman Howard verraste nadat de Amerikanen op het middenveld knullig balverlies leden. Ghana speelde goed en combineerde knap bij vlagen en leek Amerika te overspelen. Toch nam Ghana geen afstand ondanks enkele kansen. Na een half uur had Findley een goede kans. Asamoah leek in de 37e minuut te profiteren van een fout van Demerit, maar Howard redde.

Na rust werd Team USA met invaller Feilhaber gevaarlijker. Binnen een paar minuten domineerde Amerika de tegenstander. Doelman Kingson hield met enkele knappe saves zijn doel schoon. Na een kwartier kreeg Amerika een penalty, na een overtreding van Jonathan Mensah op Dempsey. De verdediger liep ook nog een schorsing op voor een volgende wedstrijd. Donovan benutte de strafschop. Daarna waren er kansen voor Bradley en Altidore. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel. In de derde minuut van de verlenging zette Gyan met zijn derde treffer op dit toernooi Ghana weer op voorsprong en die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. Een wanhoopsoffensief leverde niets op voor Amerika.

Ghana liep wel enige averij op en moet in de kwartfinale spelen zonder verdediger Jonathan Mensah en de middenvelder André Ayew omdat beide spelers tegen een tweede gele kaart opliepen en daarom worden geschorst voor het duel met Uruguay.