Ghana bezorgt Afrika eerste zege op WK

0

Ghana heeft vanmiddag voor de eerste Afrikaanse zege op dit WK gezorgd. Bij de vierde poging was het dus raak. De vice-kampioen van Afrika won met 1-0 van Servië en dankte de winst aan door topscorer Asamoah Gyan benutte strafschop.

De zege van Ghana was zeker niet onverdiend in een boeiend maar bij vlagen ook steriel duel tussen twee ploegen die in een snel tempo wilden spelen. De Afrikaanse ploeg werd luid aangemoedigd in Pretoria en verzilverde het moedige spel met een mooie overwinning. Voor Servië is dat alweer de vijfde nederlaag op rij op een WK.

De wedstrijd was nauwelijks begonnen of Pantelic schoot al op doel. De Ajacied mikte te hoog. Het leek het begin van een mooie wedstrijd, waarbij beide ploegen elkaar uitdaagden met technische hoogstandjes. Ghana zette meer druk en kreeg na verloop van tijd een veldoverwicht, hetgeen resulteerde in de betere kansen. Asamoah zag een inzet vlak voor de doellijn gekeerd worden door Zigic. Boateng bereikte met een voorzet bijna Asamoah Gyan, maar de spits van Rennes liep onder de voorzet door. Stankovic en Kolarov waren met vrije trappen gevaarlijk, maar doelman Kingson liet zich er niet door verschalken.

Na rust speelde Ghana met nog meer durf en met name het talent André Ayew was dichtbij een treffer. De zoon van de volksheld Abedi Pele kopte een keer net naast het doel en schoot vervolgens over het doel. Een kogel van Asamoah Gyan werd knap gered door doelman Stojkovic.

Een kwartier voor het einde was het breekpunt in de wedstrijd, omdat Lukovic met een overtreding als laatste man werd weggestuurd van het veld. Hij haalde de doorgebroken Asamoah Gyan neer. Vijf minuten leek Servië toe te slaan, maar Kingson redde knap op een schot van Krasic, die door een overstapje van Pantelic vrij voor het doel kwam. Invaller Kuzmanovic maakte met een domme reflex een einde aan de Servische illusies. Hij trof de bal met de hand bij een luchtduel. Scheidsrechter Baldassi deelde de eerste strafschop van dit WK uit en die werd feilloos benut door Asamoah Gyan. De spits zorgde in de blessuretijd bijna voor een tweede treffer, maar trof de paal. Dat kon de pret in Pretoria niet drukken. Ghana is dit WK weer van plan om de eerste ronde te overleven.