Gematigde tevredenheid in Oranje-kamp

0

Eljero Elia had een belangrijk aandeel in de overwinning van Nederland tegen Denemarken (2-0). De vleugelspits van Hamburger SV viel sterk in en stond aan de basis van het tweede doelpunt, van Dirk Kuijt.

  •  ”Dit doe ik gewoon altijd, ik speel altijd mijn eigen spel”, zei Elia zelfbewust.
    Met Elia in de ploeg kreeg het tot dan matte Oranje diepte en creativiteit in het spel. ”Je weet dat elke wedstrijd moeilijk is, vooral in het begin. Je moet dan gewoon schijt aan iedereen hebben.”

Met een aantal geslaagde acties trok Elia de Deense defensie open. ”Die actie lukt altijd”, blufte de Hagenaar over de prachtige passeerbeweging waarmee hij twee Denen aftroefde.

 

 

”Mijn spel is eigenlijk heel simpel”, verklaarde Elia nadat hij door Van Marwijk was gefeliciteerd met zijn goede invalbeurt. ”Ik probeer altijd een actie te maken. Het maakt eigenlijk niet uit of die actie lukt. Want daarna probeer ik weer een actie te maken. Actie, actie, actie; dat is mijn spel.”

Wesley Sneijder was na afloop bijzonder te spreken over de invalbeurt van Elia. ”We hebben fantastische spelers op de bank. Na de komst van Elia ging het beter met ons.”

”Hij was heel belangrijk”, vervolgde Sneijder. ”Door Eljero kwam er meer diepte in ons spel. Op het middenveld kregen we daardoor meer ruimte om te voetballen.”

Sneijder vond de winst van Oranje verdiend. ”De eerste helft hebben de Denen het heel goed gedaan. Daarna waren wij beter. Het ging niet altijd even goed, dat is waar. De eerste wedstrijd winnen is echter ongelooflijk belangrijk. Ik ben dan ook tevreden.”

Voor de eerste keer speelde Sneijder onder het oorverdovende lawaai van de vuvuzela. ”Het hoort bij de cultuur hier. Mij hoor je er niet over klagen.”

De Oranje-spelers klaagden na afloop steen en been over de zwabberbal. ”Die bal maakt op 1700 meter hoogte echt de gekste capriolen”, vertelde Wesley Sneijder.

”Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Het was alsof ik met een ballon voetbalde. Natuurlijk heeft de tegenstander daar ook last van. Maar door die bal is het moeilijk om snel combinatiespel te spelen. En daar moeten we het toch van hebben", stelt Sneijder.

"Gelukkig spelen we de komende twee groepswedstrijden in Durban en Kaapstad, die steden liggen niet op hoogte. Dan doet die bal minder vreemde dingen. We hebben dat laatst in Amsterdam tegen Hongarije laten zien.”

Heitinga besefte dat het Nederlands elftal misschien wel dankzij de speelbal op voorsprong kwam. ”Het is ook voor verdedigers heel lastig in te schatten hoe die bal op hoogte reageert. Poulsen raakte de bal natuurlijk helemaal verkeerd op zijn hoofd. Daardoor kwamen we op voorsprong.”

Rafael van der Vaart constateerde dat het Nederlands elftal ook slechte wedstrijden kan winnen.

”Laten we daar maar blij mee zijn, want het was natuurlijk niet heel goed wat we deden. De omstandigheden waren wel heel lastig. De bal, de hoogte, het veld; het was moeilijk voetballen. We zijn blij met de zege, maar willen het tegen Japan in Durban beter doen.”

Giovanni van Bronckhorst was na afloop tevreden over het resultaat, maar niet over het spel. "Zeker in de eerste helft liep het moeizaam bij ons."

De middenvelder van Feyenoord erkent dat Oranje in een zetel werd geholpen door het eigen doelpunt van Daniel Agger.

"Daarna hebben wij nog wel wat kansen gecreëerd, maar er zat te weinig diepte in ons spel. Met Elia op de flank werd het iets opener", verklaarde hij voor de camera van de NOS.

"Maar de punten zijn het belangrijkst. Het is mooi om te beginnen met een overwinning. Nog zes wedstrijden en wij schrijven geschiedenis", besloot Van Bronckhorst met een glimlach.

Volgens Dirk Kuijt had het Nederlands elftal moeite met het spelen op hoogte. ”Misschien lijkt het soms mat en oogt het niet fris”, aldus de maker van de tweede treffer. ”Maar dat komt door de hoogte. Daar moeten we aan wennen.”

Nederland traint al een tijdje in Zuid-Afrika. ”Daar moeten we ook gedeeltes temporiseren”, zei Kuijt. ”En in wedstrijden is het toch anders.”

Oranje kon tegen de Denen nog niet imponeren. ”De eerste helft was niet het beste van onze kant”, zag Kuijt. ”De tweede helft hebben we het redelijk gedaan en het geduld bewaard. Dat is beloond. Dit is een goed begin.”

Share.

Laat een reactie achter