Geen vervolging voor Bavaria-meisjes bij WK

0

Bij een eventueel WK in ons land zouden de zogenoemde Bavaria-meisjes niet kunnen worden aangehouden door de politie. Een civielrechtelijke aanpak is wel mogelijk. Dat blijkt uit antwoorden aan de Tweede Kamer van minister Klink.

Tijdens het afgelopen WK voetbal in Zuid-Afrika droeg een groep meiden jurkjes van het merk Bavaria, terwijl het biermerk geen officiële sponsor was van het toernooi. Twee van hun werden aangehouden en dreigden strafrechtelijk te worden vervolgd. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd.

Over dergelijke ‘ambush marketing’ schrijft Klink aan de Kamer van Volksafgevaardigden dat deze in Nederland civielrechtelijk kan worden aangepakt, maar niet strafrechtelijk. Bij overtreding van het auteursrecht of het merkenrecht, bijvoorbeeld merkvervalsing, is wel strafrechtelijke vervolging mogelijk.

Hierover schrijft Klink: "Indien de FIFA aangifte doet van een mogelijk strafbaar feit, zullen politie en het Openbaar Ministerie op de in Nederland gebruikelijke wijze bekijken welk strafrechtelijk vervolg daaraan gegeven moet worden. Of daarbij aanhoudingen van verdachten moet plaatsvinden, is een van de mogelijkheden, maar zal per geval moeten worden beoordeeld".

Share.

Laat een reactie achter