Fransen nog steeds niet over deceptie van WK

0

De Franse voetbalbond FFF gaat onderzoek doen naar de Franse misstanden tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. Dat meldde scheidend voorzitter Jean-Pierre Escalettes vrijdag, nadat er binnen het bestuur al over een schorsing is gesproken.

Spelers, trainers en andere officials zullen door een speciaal daarvoor ingestelde commissie worden gehoord.

Tijdens het WK werd spits Nicolas Anelka na de verloren wedstrijd tegen Mexico door de bond naar huis gestuurd omdat hij bondscoach Raymond Domenech in de rust van het duel zou hebben beledigd. De overige spelers weigerden daarop nog langer te trainen. Frankrijk werd in de groepsfase in Zuid-Afrika uitgeschakeld.

Nog voor de start van de voorronde voor Euro 2012 moet het rapport aan de FFF worden gepresenteerd. Naar aanleiding van de Franse malaise maakte Escalettes zijn aftreden bekend.

 

Een van de bestuursleden, de oud-speler Lilian Thuram, heeft al laten dat wta hem betreft alle spelers die bij de planning van de spontane staking zijn betrokken nooit meer het Franse shirt zullen dragen. Hij doelde daarbij o.a. op aanvoerder Patrice Evra. Thuram’s opmerking heeft weer geleid tot andere reacties. De nieuwe bondscoach Laurent Blanc moet in september kunnen werken zonder nasleep van het WK. ‘Toch is het belangrijk dat we weten wie de leiders waren en wat er precies is gebeurd. De staking heeft een latent racisme in de Franse maatschappij opgewekt en spelers die ons land vertegenwoordigen moeten weten welke verantwoordelijk zij hebben naar de gehele maatschappij,’ aldus Thuram, die op zijn beurt heeft ontkend om kandidaat te zijn om de nieuwe voorzitter te worden.

Share.

Laat een reactie achter