FIFA onderzoekt alsnog handsbal Henry

0

Wereldvoetbalbond FIFA gaat zich buigen over het verzoek van Ierland om het WK-kwalficatieduel met Frankrijk te laten overspelen.

De Ieren dienden donderdag een protest in tegen de uitslag, omdat de beslissende treffer van William Gallas door Thierry Henry werd voorbereid met de hand.

De FIFA meldt dat er een officieel protest van de Ierse bond is ontvangen en dat er naar gekeken wordt. Hoe lang het duurt voordat er een uitspraak komt, kon de bond nog niet melden.

Door de omstreden goal in de verlenging eindigde het duel in Parijs in 1-1, waardoor Frankrijk zich ten koste van Ierland plaatst voor het WK in Zuid-Afrika. Frankrijk had zaterdag in Dublin de eerste wedstrijd met 1-0 gewonnen.

Ierland wijst op de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Bahrein en Oezbekistan in 2005 die de FIFA na een arbitrale dwaling liet overspelen. Een door Oezbekistan benutte strafschop werd toen afgekeurd omdat een speler te vroeg was ingelopen, maar in plaats van de penalty te laten overnemen (zoals de regels voorschrijven), kende de Japanse arbiter een vrije trap toe aan Bahrein.

Oezbekistan stapte daarop naar de FIFA om het doelpunt alsnog geldig te laten verklaren. In plaats daarvan besloot de bond om het duel, dat door de Oezbeken met 1-0 was gewonnen, in zijn geheel te laten overspelen. Voor Oezbekistan pakte dat negatief uit, want in de herkansing eindigde de wedstrijd in 1-1.

Share.

Laat een reactie achter