FIFA laat Frankrijk – Ierland niet overspelen

0

De WK-voorrondewedstrijd Frankrijk – Ierland wordt niet meer overgespeeld. Dat heeft de beroepscommissie van de FIFA bepaald na een verzoek van de Ierse bond, gesteund door de Ierse regering, om de wedstrijd over te spelen.

De affaire die vooral in de weinig verheffende Britse media wordt opgeblazen heeft overal veel stof doen opwaaien, maar het overspelen van de wedstrijd na een aantoonbare interpretatiefout van de scheidsrechter zou een gevaarlijk precedent scheppen. Daarbij is het natuurlijk niet zo dat het de enige cruciale fout tijdens de voorronde was en wat moet de FIFA doen met alle andere klachten.

 

Scheidsrechter Hansson, die al zeker is van een WK-ticket als arbiter, had zelf de fout moeten constateren door aan Henry te vragen of hij zijn hand had gebruikt bij de voorzet. De arbitrale fout is zeker niet de eerste in de geschiedenis van het WK. Nederland dankte zijn deelname aan het WK-74 aan een waarschijnlijk nog veel pijnlijkere fout in de slotwedstrijd tegen België, toen een doelpunt van Leon Semmeling ten onrechte voor buitenspel werd afgevlagd. En wat te doen met de buitenspelgoal van Wim Kieft bij Nederland – Ierland op het EK-88, dat wel werd toegekend. Wie nu boos is op de Fransen kan nooit trots zijn op de verrichtingen van Oranje in 1974 en 1988. De fout ligt echter niet bij de Fransen, maar bij een Zweedse scheidsrechter. En daarom kan de FIFA ook weinig anders doen dan de uitslag homologeren.

Share.

Laat een reactie achter