Emoties lopen hoog op na afloop WK-duels

0

De emoties liepen woensdagavond hoog op bij de beslissende duels in de WK-kwalificatie. In Soedan was een enorme legermacht opgeroepen om rivaliserende fans van Algerije en Egypte uit elkaar te houden.

In Slovenië liep het geïrriteerde Rusland van Guus Hiddink met negen man WK-kwalificatie mis en in Montevideo gingen reservespelers van Costa Rica op de vuist met Uruguayaanse media.

De grootste dramatiek deed zich echter voor in het Stade de France van Parijs.

”We zijn bestolen!”, brieste de Ierse verdediger Sean St Ledger na 120 minuten voetballen tegen Frankrijk. De woede van Ierland richtte zich op de Zweedse scheidsrechter Martin Hansson, die gruwelijk in de fout was gegaan.

Hansson zag na ruim honderd minuten spelen over het hoofd dat Thierry Henry de bal in het Ierse strafschopgebied met zijn hand binnenhield, om William Gallas vervolgens in staat te stellen de belangrijke gelijkmaker aan te tekenen (1-1).

Frankrijk kwalificeerde zich met dat omstreden doelpunt voor het WK.

Giovanni Trapattoni, de heetgebakerde Italiaanse bondscoach van Ierland, had geen goed woord over voor Hansson.

”Je ziet de scheidsrechter twijfelen en naar Henry kijken. Hij had het op z’n minst aan Henry kunnen vragen. Ik weet zeker dat Thierry dan had toegegeven dat het hands was”, aldus de 70-jarige coach. Bekijk de beelden.

Zijn verdediger St Ledger riep dat Ierland was bedrogen. ”Wij waren over twee duels de betere ploeg en iedere supporter in het stadion zal toegeven dat wij de besten waren vanavond.”

Duizenden kilometers verderop, in Montevideo, werd de confrontatie tussen Uruguay en Costa Rica tien minuten voor tijd tijdelijk stilgelegd nadat aan de zijlijn een vechtpartij was uitgebroken waarbij opvallend genoeg tv-mensen betrokken waren.

Volgens bondscoach René Simoes van Costa Rica hadden de Uruguayaanse journalisten het opstootje uitgelokt om zo Costa Rica uit het ritme te halen. ”We speelden op dat moment erg goed”, aldus Simoes. Zijn ploeg was kort daarvoor op gelijke hoogte gekomen met Uruguay en had nog één doelpunt nodig om zich te plaatsen voor het WK.

De Braziliaanse coach betichtte Uruguay van ‘boze opzet’. ”In Costa Rica zijn we niet zo doortrapt als de Uruguayanen. Anders hadden we ook wel zoiets geflikt in een eerdere wedstrijd.”

Share.

Laat een reactie achter