‘El Loco’ in voetsporen van Panenka

0

Sebastian Abreu wordt in de internationale voetbalwereld ‘El Loco’ (De Gek) genoemd. De 33-jarige spits van Uruguay versleet vele clubs in zijn vaderland, Spanje, Argentinië, Brazilië en Mexico.

Hij doet de dingen, zowel op als buiten het veld, anders dan anders. Zo ook vrijdagavond in het Soccer City Stadium van Johannesburg.

Abreu moest als invaller de negende strafschop nemen in de kwartfinale tegen Ghana, die na een sensationele verlenging in 1-1 was geëindigd.

Met een even fraai als koelbloedig lobje, die aan de befaamde Panenka-strafschop deed denken, tikte hij zijn land naar de halve finales van het WK. Voor de eerste keer in veertig jaar. Dinsdag is Nederland in Kaapstad de tegenstander.

”We hebben hier geschiedenis geschreven”, jubelde Abreu. ”We zitten bij de beste vier teams van de wereld. Laat onze landgenoten dit vooral vieren."

"Als het mijn gezegende lot was om Uruguay de halve finales in te helpen, heb ik het graag gedaan. We groeien van wedstrijd tot wedstrijd nog steeds in het WK.”

Aanvaller Diego Forlan, de man van de gelijkmaker in de 55e minuut, betrok eveneens zijn landgenoten in de feestvreugde. ”Laat zij thuis maar uit hun dak gaan."

"Wij zullen hier uitrusten en nuchter blijven en ons goed voorbereiden op de wedstrijd tegen Nederland. Het is ongelooflijk dat we in de halve finales staan.”

Die mening was bondscoach Oscar Tabarez eveneens toegedaan. ”We hebben tegen Ghana zeker niet goed gespeeld. Maar het lijkt erop dat een hogere macht ons drijft."

"Misschien komt het door onze teamgeest en onze wilskracht. We zijn nu even heel opgewonden. Maar mijn jongens hebben dit succes volledig verdiend.”