Een vette voldoende voor Van Marwijk c.s.

0

Het Nederlands voetbalelftal heeft woensdag ook zijn achtste- en laatste kwalificatiewedstrijd gewonnen. In het kolkende Hampden Park van Glasgow werd Schotland verslagen, 1-0.

Onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk haalde Oranje op weg naar de eindronde, dit keer in Zuid-Afrika, de maximale score. Dat gebeurde niet eerder. Wereldwijd zelfs zijn er maar een paar landen die iets dergelijks presteerden.

Schotland moest alles, Nederland eigenlijk niks. Toch won Oranje. Dat deed bondscoach Bert van Marwijk goed. ,,Grote landen zijn hier gesneuveld. Als ik dan zie hoe wij op de been blijven dan stemt dat tot tevredenheid. Maar het is jammer voor de Schotten. Mooi land, aardige mensen.”

Oranje heeft in offensieve zin geweldige spelers. Ten minste zes eigenlijk, voor vier posities. Opvallend was dat een nieuwe ster de wedstrijd op Hampden een beslissende wending gaf. Dat was Eljero Elia, vorig jaar te groot geworden voor FC Twente, nu op zijn gemak bij HSV.

Elia verving in de loop van de tweede helft Arjen Robben, die door de Schotse defensie dartelde maar twee fraaie kansen miste. Elia hield vervolgens wel het hoofd koel. In zijn tweede interland maakte hij zijn eerste doelpunt. ,,Om van te dromen”, zei hij later.

Van Marwijk prees het talent. ,,Zelfs op topsnelheid behoudt Elia het overzicht. Hij kan voorzetten geven én doelpunten maken. Een echte teamspeler.” In de rangorde is hij inmiddels Ryan Babel gepasseerd. De aanvaller van Liverpool zat in Glasgow op de bank.

Onder fantastische omstandigheden gaf Oranje Schotland in het eerste deel nog hoop. Goede en zwakke momenten werden afgewisseld. ,,We waren te slordig”, vond Van Marwijk. ,,Daardoor gaven we ook kansen weg. Dat was niet nodig geweest.”

Daarna herstelde Oranje zich. Van Marwijk: ,,Na de hervatting hadden we wel het initiatief. Speelden we zoals we wilden spelen. Hadden we voortdurend een overwicht. Ik denk dat we daar heel positief over moeten zijn. We hebben de beslissing afgedwongen.”

Vooraf had Van Marwijjk wel zorgen. Zijn enige ervaren doelman, Maarten Stekelenburg, was te geblesseerd om te spelen. Daardoor moest Michel Vorm in het doel. De keeper van FC Utrecht speelde nooit eerder in een buitenlands stadion. Geen Europa Cup met de club en twee (halve) interlands in eigen huis.

Maar ook Vorm bleef probleemloos overeind. ,,Hij straalde rust en scherpte uit”, aldus Van Marwijk. ,,Bovendien had hij drie hele mooie reddingen. Ook over Michel kan ik alleen maar tevreden zijn.”

Oranje speelde verder met de vertrouwde gezichten. Wesley Sneijder en André Ooijer waren terug. Naast Stekelenburg ontbrak verder nog wel Mark van Bommel. Voor hem speelde Demy de Zeeuw, die zijn basisplaats dankte aan de goede invalbeurt afgelopen zaterdag tegen Japan.Opvallend was ook dat Gregory van der Wiel opnieuw back was, en John Heitinga niet.

Oranje was in die samenstelling gewoon te goed voor Schotland. De Britten hebben passie, overgave en spelen met hun hart voor hun vaderland. Maar al te best voetballen kunnen ze niet. ,,Hampden Park is prachtig;”, zei Ooijer vooraf. ,,Vooral als je de mensen stil krijgt.” Dat lukte Oranje. Nederland kan met een goed gevoel op weg naar Zuid-Afrika.

Share.

Laat een reactie achter