Drie debutanten op Confederations Cup

0

De Confederations Cup, die vandaag van start gaat, telt vier debutanten. Het zijn zeker niet de minste landen, want Italië en Spanje komen voor het eerst op dit toneel uit. Hetzelfde geldt voor Irak, dat vanmiddag de openingswedstrijd speelt.

Van de andere vijf landen heeft Brazilië de beste palmares. Het land won dit toernooi twee keer (in 1997 en 2005) en haalde ook nog een keer de finale (1999). Voor Team USA wordt het alweer het vierde optreden op de Confederations Cup. Twee keer haalde dit land de halve finale. Nieuw Zeeland was er al twee keer eerder bij en Zuid Afrika en Egypte maakten het toernooi één keer mee.

De openingswedstrijd is een duel tussen gastland Zuid Afrika en Aziatisch kampioen Irak. Op de Confederations Cup speelde het gastland al eens tegen een Aziatisch team. Het verloor in 1997 met 1-0 van de Verenigde Arabische Emiraten. In 1999 won de Aziatische kampioen Saoedi Arabië met 5-1 van de Afrikaanse kampioen Egypte. Japan versloeg twee jaar later Kameroen met 2-0. Kortom, nog nooit won een Afrikaans land van een Aziatisch land op dit toernooi. In de geschiedenis van het WK ligt dat overigens anders.

Nieuw Zeeland speelde al twee keer op de Confederations Cup tegen de kampioen van Europa. In 1999 werd er met 2-0 verloren van Duitsland en in 2003 met 5-0 van Frankrijk.

In de geschiedenis van dit toernooi, dat in 1992 werd ingesteld als vervanger voor de Artemio Franchi-beker (een duel tussen de kampioen van Europa en Zuid Amerika), is Brazilië het vaakst aanwezig geweest. Het land miste de eerste twee edities, maar ontbrak niet meer sinds 1997. Alleen in 2003 werd de eerste ronde niet overleefd. Met de twee debutanten heeft Europa nu de meeste landen afgevaardigd naar dit toernooi. In totaal zeven landen, maar alleen Frankrijk nam vaker dan een keer deel. Het land won twee keer de hoofdprijs. Denemarken, Argentinië en Mexico zijn de andere namen op de erelijst van dit toernooi.

 

 

 

Share.

Laat een reactie achter