De twee gezichten van Oranje

0

Het Nederlands Elftal heeft woensdagavond in de Amsterdam Arena met 2-2 gelijkgespeeld tegen het nationale team van Engeland. Oranje was de eerste helft oppermachtig, maar in de tweede helft niet bij machte dat niveau vast te houden.

Nederland – Engelandslideshow Kuijt en Van der Vaart scoorden namens Nederland, Defoe mikte twee keer raak voor de Engelsen.

De spelers van Oranje hebben nog een klein jaar de tijd om hun ticket naar het WK in Zuid-Afrika veilig te stellen. De ontmoeting met Engeland was dus voor de spelers een goede mogelijkheid zich in de kijker van bondscoach Van Marwijk te spelen.

Dirk Kuijt brak de wedstrijd in Amsterdam al snel open. De aanjager zorgde vanaf de aftrap voor furie in de voorste linie en bekroonde zijn inzet al na tien minuten met de openingstreffer.

De slim weggelopen spits werd aangespeeld door de opgestoomde Edson Braafheid, omspeelde keeper Robert Green en kon vanaf de achterlijn terugleggen op de volledig vrijstaande Robin van Persie.

Kuijt koos echter voor de moeilijkste oplossing en mikte de bal in de korte hoek. Hij had geluk dat Terry de bal niet goed kon verwerken, anders had hij collega Van Persie iets uit te leggen.

Met zijn treffer komt Kuijt in de Top 25 van Oranjes topscorerklassement aller tijden.

Van Persie wilde zich laten zien tegenover de Engelsen en liet enkele fraaie trucjes zien. De Arsenal-speler was echter gebrekkig in de eindpass en de afronding. Collega Arjen Robben etaleerde zijn vorm die hij de laatste weken bij Real liet zien, maar ook zijn acties waren weinig rendabel.

Engeland probeerde het vooral met hoge voorzetten, maar het Nederlandse duo Ooijer/Heitinga bleek onklopbaar. De gedrevenheid van Beckham viel op. De vedette is onder bondscoach Capello lang niet altijd zeker van een basisplaats en wist dat hij er daarom alles aan moest doen om volgend jaar mee te mogen naar het WK, waar de Engelsen zich bijna voor hebben geplaatst.

Na een half uur kreeg Oranje de tweede goede kans. Uit een goed genomen vrije trap van Van der Vaart kopte Kuijt op de voeten van de uitgekomen Green. Twee minuten later was Nederland er opnieuw dichtbij. Robben ontsnapte met de bal aan de voet aan zijn directe tegenstander, maar schoot in kansrijke positie hard over. De flankaanvaller had hier af moeten leggen op Kuijt, die er nog beter voorstond.

Een blunder in de Engelse defensie van Gareth Barry gaf Robben in de 37ste minuut de vrije doorgang naar het doel. Hij schoot op het lichaam van de keeper, in de rebound wist aanvoerder Rafael van der Vaart het doel wel te vinden: 2-0. Die opsteker kon de bejubelde captain goed gebruiken. Van der Vaart heeft dit seizoen bij Real Madrid geen rugnummer gekregen en is op zoek naar een nieuwe club.

Wayne Rooney schoot vlak voor rust nog tweemaal op het doel van Maarten Stekelenburg. Het waren twee van de weinige wapenfeiten namens de Engelsen in de eerste helft.

Van Marwijk bracht halverwege Ryan Babel in voor Van Persie en haalde Van der Vaart naar de kant ten faveure van Wesley Sneijder. Capello wisselde drie keer en dat leverde bijzonder snel resultaat op.

Een uittrap van Green belandde in de 48ste minuut via de borst van Rooney en de voeten van Frank Lampard voor de snelle invaller Jermain Defoe. De Tottenhamspits bleef zijn aanstormende belagers voor en mikte via de binnenkant van de paal raak: 2-1.

Samen met mede-invaller Shaun Wright-Philips maakte de doelpuntenmaker het de Oranjeverdediging af en toe flink lastig. Het duurde even voordat de ploeg van Marwijk hier een passend antwoord op had. Door stevige dekking van vooral Nigel de Jong en Braafheid werd het gevaar snel aan banden gelegd.

Capello wisselde er flink op los en opnieuw leek hij daar een gelukkige hand in te hebben. Carlton Cole, een grote spits van West Ham United, degradeerde in actie Joris Mathijsen twee keer tot figurant en zag zijn schot twee centimeter langs de buitenkant van de paal vliegen.

Een kwartier voor tijd kwam Engeland op gelijke hoogte. Invaller James Milner sprintte na een fout van John Heitinga over de linkerflank en gaf een strakke voorzet voor het Nederlandse doel. Daar waren de Nederlanderse verdedigers niet op tijd terug, zodat Defoe zijn tweede van de avond binnen kon glijden.

Van Marwijk greep direct in en bracht targetman Klaas Jan Huntelaar binnen de lijnen voor de moegestreden Kuijt. De nieuwe spits van AC Milan kon in het korte tijdsbestek niet overtuigen. Sneijder probeerde het vlak voor tijd nog uit een vrije trap, maar een derde treffer zat er voor Nederland niet meer in.

De oefensessie van woensdagavond heeft de bondscoach van Nederland voldoende huiswerk opgeleverd. In aanvallende zin zit Van Marwijk in een luxe positie, maar de defensie van het Nederlands Elftal blijft de zwakke plek van het elftal. In de lucht is Nederland moeilijk te kloppen, maar als er behendige en vooral snelle aanvallers tegenover staan hapert de machine, Braafheid uitgezonderd.

De constatering is niet nieuw voor Van Marwijk. De ervaren trainer heeft nog even om de puzzel kloppend te maken.

Share.

Laat een reactie achter