De nieuwe landen in het transfersgeweld

0

Grote transgferbedragen worden al jaren betaald in het moderne voetbal. Grote clubs als Chelsea, Manchester City, FC Barcelona en Real Madrid geven al jaren tientallen miljoenen uit aan spelers om hun selectie te versterken.

Mede dankzij veel oliegeld vanuit het Midden-Oosten of Rusland deinzen clubs niet meer terug voor een vraagprijs van 40 miljoen euro en is zelfs de grens van 100 miljoen euro voor een speler geen utopie meer.
 
De de hoge tv-gelden die clubs uit de Bundesliga en Premier League binnenhalen en de gigantische bedragen die grote clubs ontvangen in de Champions League wordt het verschil met de kleine voetbalcompetities in Europa steeds groter. Ook de bedragen die sponsoren betalen zijn in de grote competities ontzettend vele hoger dan bij de ‘kleintjes’.
 
 
De laatste jaren komen er echter nieuwe spelers op de markt die met veel geld de beste spelers ter wereld naar hun land proberen te trekken. We hebben het dan niet over de traditionele voetballanden als Duitsland, Italië, Spanje of Engeland, maar over landen als Qatar, VAE, India, de VS en China.
 
Voorheen waren het nog voornamelijk spelers in de herfst van hun carrière die nog even flink wilden cashen en hun sporen in het Europese voetbal wel verdiend hadden die naar ‘de woestijn’, of een competitie elders ter wereld waar ze veel geld kunnen verdrienen trokken. Tegenwoordig zijn het echter ook jongere spelers, in de bloei van hun carrière die de keuze voor een dergelijke competitie maken.
 
Vooral China heeft de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt op het gebied van transfers.  De Chinese Super League wist de afgelopen winter voetballers in hun gloriejaren aan te trekken. Namen als Alex Teixeira, Jackson Martinez en voormalig Chelsea-middenvelder Ramires, die allen ook gelinkt werden aan de beste Europese clubs, gingen voor gigantische bedragen naar de Chinese competitie.
 
Jiangsu Suning spande deze winter de kroon met een bedrag van 47,5 miljoen euro voor Alex Teixeira. Ter vergelijking, Stoke City had de grootste transfer in Europa met minder dan de helft van dat bedrag.
 
Het bedrag dat de Chinese competitie afgelopen winter uitgaf aan transfers oversteeg zelfs de bedragen van de Europese competities met 304 miljoen euro. Alleen de Engelse Premier League bleef met 240 miljoen euro nog in de buurt. De Serie A(84m), Bundesliga(50m) en de Spaanse La Liga(34m) gaven ongekend veel minder uit.
 
Het is een trend die de laatste jaren doorzet, mede door de groeiende economie in China, waar steeds meer geld zit en waar de Chinezen dit graag in het voetbal willen stoppen. Als het aan de geldbezitters ligt kunnen clubs uit de Chinese competitie binnen afzienbare tijd concureren met de Europese topteams.
 
 
Share.

Laat een reactie achter