De ‘Amerikaan’ Rossi helpt Italië aan winst

0

Italië is het toernooi om de Confederations Cup begonnen met een 3-1-zege op Team USA. De regerend wereldkampioen moest in de tweede helft een achterstand wegwerken, maar dankzij invaller Giuseppe Rossi kwam het toch nog goed.

Italië speelde met negen wereldkampioenen in de basis tegen de Amerikanen, die wel veel nieuwelingen in de ploeg hadden in vergelijking met de confrontatie van drie jaar geleden op het WK. Toen hield Amerika Italië op 1-1. De Squadra wilde vooral niet in de val lopen van de tegenstander en koos voor een gedoseerde tactiek. Het duurde dan ook lang voordat het duel op stoom kwam. Gilardino probeerde doelman Howard met een afstandschot te verrassen en vervolgens kopte Legrottaglie een vrije trap van Pirlo net naast uit een gunstige positie.

Tussen de 26e en de 31e minuut kreeg Amerika zowaar twee kansen na mooie voorbereidende acties van Donovan, maar zowel Michael Bradley en Jozy Altidore faalden alleen voor Buffon. De wedstrijd raakte pas echt aan de kook, toen Clark in de 33e minuut met een onbesuisde actie Gattuso neerhaalde zonder dat oog voor de bal had. De Chileense arbiter Pozo trok meteen een rode kaart. Vijf minuten later keurde hij ten onrechte een eigen doelpunt van Bornstein af vanwege vermeend buitenspel van Camoranesi. De Amerikanen konden er moed uit putten en stonden er twee minuten zelfs nog beter voor, omdat Chiellini zich vergreep aan de jonge Altidore. Landon Donovan mocht vanaf elf meter Team USA op voorsprong zetten. De Amerikanen roken hun kans en Bradley vuurde even later op Buffon.

Na de pauze moest de Squadra echt komen en er volgde een stevig offensief, maar erg veel uitgespeelde kansen leverde dat ook niet op. Lippi stuurde de talenten Montolivo en Rossi het veld en het was de spits die binnen een minuut voor de ommekeer zorgde. De in New Jersey geboren aanvaller van Villarreal ontfutselde eerst de bal aan een tegenstander en haalde vervolgens verwoestend uit. De gelijkmaker kwam als geroepen en schonk Italië meer vertrouwen. Toch duurde het nog een kwartier voordat de ploeg echt op voorsprong kwam. Dit keer was het Daniele de Rossi die van afstand doelman Howard verraste. Inmiddels was ook Luca Toni van stal gehaald, maar de spits van Bayern verzuimde in het laatste kwartier om de wedstrijd in het slot te gooien. Zo bleef het tot het einde spannend. Invaller Kljestan miste zelfs de gelijkmaker op een haar met een daverend afstandschot. Uiteindelijk besliste Giuseppe Rossi in de blessuretijd het duel met een droog schot na een prachtige voorbereidende actie van Andrea Pirlo. Met de derde treffer neemt Italië de leiding in deze groep.