Dani Alves bezorgt Brazilië finale

0

Brazilië zal voor de elfde keer in vijftien jaar een officiële finale spelen. De titelverdediger van de Confederations Cup plaatste zich voor de eindstrijd van het toernooi in Zuid Afrika door in een moeizaam gevecht het gastland te verslaan.

De sambaploeg kwam tegen de stugge Bafana Bafana niet aan swingen toe, maar sloeg op het beslissende moment toe dankzij invaller Dani Alves, die tijdens het toernooi zijn basisplaats was kwijt geraakt aan Maicon. Daarmee won Brazilië met 1-0 in een typische 0-0-wedstrijd, waarbij de Brazilianen op geen enkele manier demonstreerde dat het superieur was aan het gastland in het kille Johannesburg.

Het werd eigenlijk een ontsnapping voor de ploeg van Dunga, die in de finale Team USA opnieuw zal moeten bestrijden. De wedstrijd had erg veel weg van een andere USA-Brazilië toen de Amerikanen de gastheer van het WK waren en ook in de slotfase na een verdienstelijke wedstrijd met 1-0 verloren. Toen was Bebeto de matchwinner op een moment dat er een stunt in de lucht hing.

Zuid Afrika groeide boven zichzelf uit en speelde een verdienstelijke wedstrijd. De thuisploeg kreeg zelfs goede kansen. Rechtsback Gaxa kogelde een bal net naast het doel van Julio Cesar in de dertiende minuut. Acht minuten later kreeg verdediger bij een vrije trap een mooie kopkans. Bij een vrije trap van Tshalabala moest Julio Cesar de bal wegwerken. Daar zette Brazilië weinig tegenover. Kaka was met een paar schoten het gevaarlijkst, maar doelman Kuhne werd nauwelijks onder druk gezet. Op slag van rust zag Pienaar een schot net naast het doel gaan.

Het enthousiaste spel van de ploeg van Santana zorgde voor veel vreugde op de tribunes, maar na rust was het toch vooral Brazilië dat het initiatief nam, maar met tegenaanvallen was Zuid Afrika toch dicht bij een voorsprong. Julio Cesar redde knap op een van richting veranderd schot van Modise. Uiteindelijk sloeg Dani Alves, die net was ingevallen toe, bij een vrije trap op de rand van het strafschopgebied voor een overtreding van Mokoena op Ramires. De rechtsback van Barcelona kogelde de bal knap achter Kuhne. Daarmee redde hij de finale voor zijn land.

Brazilië kan komende zondag zijn negende officiële hoofdprijs winnen in vijftien jaar. Het zijn echte hoogtijjaren, want tussen 1970 en 1989 haalde het mooie voetballand geen enkele hoofdprijs. Maar sinds de coup van Romario twintig jaar geleden in de Copa America, wonnen de sambaballers twee wereldtitels, vier Copa America’s en twee Confederations Cups.