Cruijff overhandigt bidbook

0

Het Belgisch-Nederlandse bidbook voor de organisatie van het WK in 2018 of 2022 is overhandigd aan Sepp Blatter, voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA.

De overhandiging gebeurde door Harry Been, ceo van The HollandBelgium Bid, Michael van Praag en François De Keersmaecker, de twee voorzitters van de Nederlandse en Belgische Voetbalbonden, en ambassadeurs Johan Cruijff, Ruud Gullit en Paul Van Himst.
 
Waar overige delegaties met luxe limousines op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich arriveerden, trotseerden de delegatie de regen met een fiets. Het \’HollandBelgium Bid\’, zoals de gezamenlijke kandidatuur wordt genoemd, kreeg in Zürich zo\’n drie minuten om het bidbook bij Blatter toe te lichten.

"We zijn met de fiets gekomen omdat iedereen in Nederland met de fiets naar het stadion komt", aldus Gullit. Hij benadrukte vervolgens dat de stadions in Nederland en België dicht bij elkaar liggen en dus makkelijk te bereiken zijn.

De organisatie van het HollandBelgium Bid stelt twee miljoen gratis fietsen beschikbaar als de FIFA het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022 aan de \’lage landen\’ toewijst. "Dan kunnen de supporters op een milieuvriendelijke manier naar het stadion", aldus Gullit.

Cruijff legde op geheel eigen wijze aan verslaggevers uit Japan en Korea uit hoe je moet fietsen. "Gewoon trappen", zei de legendarische nummer veertien.

Sepp Blatter zei in zijn dankwoord het erg leuk leuk te vinden dat twee "kleine landen" het initiatief hebben genomen om een WK te organiseren. "Het is ook heel goed dat beide regeringen en koningshuizen achter dit initiatief staan. Het doet me veel dat Nederland en België met veel bekende voetballers zijn gekomen", klonk het.

De preses van de FIFA kreeg vervolgens van Johan Cruijff het bidbook uitgereikt. De legendarische \’nummer 14\’ sprak daarbij nog enkele woorden in het Spaans tot Blatter.
 
Naast België en Nederland zijn er nog vijf kandidaten om het WK in 2018 of 2022 te organiseren: Engeland, de Verenigde Staten, Rusland, Australië en Spanje/Portugal. Voor het WK 2022 zijn ook Qatar, Zuid-Korea en Japan kandidaat.

In het najaar krijgen België en Nederland bezoek van een FIFA-delegatie voor een technische inspectie van onder andere de stadions.

Op 2 december 2010 beslist het Uitvoerend Comité van de FIFA dan wie de WK\’s van 2018 en 2022 mag organiseren.

Share.

Laat een reactie achter