Confederations Cup als testcase voor WK

0

Morgen gaat de achtste editie van de Confederations Cup van start. Het toernooi van de kampioenen van de verschillende internationale toernooien wordt vooral een testcase voor organisator Zuid Afrika, waar over een jaar het WK begint.

Er wordt in de komende twee weken gespeeld in slechts vier stadions, waar ook volgend jaar het WK zullen plaats vinden. Het is voor alle partijen vooral een kwestie van uitproberen. Dit is immers het eerste grote FIFA-toernooi dat op Afrikaanse bodem wordt gehouden. Maar het is vooral voor de ploegen een kans om te wennen aan de omstandigheden in het relatief onbekende voetballand. Enkele deelnemers zijn verrast door de koude van de Zuid Afrikaanse winter, terwijl ook de hoogte enkele in Europa spelende profs heeft verrast.

Het deelnemersveld bestaat uit twee categorieën van landen. Er zijn drie absolute toplanden: wereldkampioen Italië, Copa America-winnaar en titelverdediger Brazilië en EK-winnaar Spanje. De finale gaat waarschijnlijk tussen twee van deze drie ploegen. Van de vijf andere deelnemers zullen er waarschijnlijk drie niet eens op het komende WK aanwezig zijn, want Irak, Egypte en Nieuw Zeeland hebben nauwelijks kansen om zich te plaatsen en dan zijn er gastland Zuid Afrika (dat zich alleen als gastland heeft geplaatst, want het zou anders al zijn uitgeschakeld). Team USA is de enige outsider, die een rol van betekenis kan spelen, maar de ploeg van Bob Bradley heeft de pech dat in een groep met Italië en Brazilië heeft geloot en dat lijkt teveel van het goede.

De Confederations Cup van vier jaar geleden (in Duitsland) leverde enkele spannende wedstrijden op en een daverende finale. Nu al kunnen de echte liefhebbers hun hart ophalen bij de kraker Brazilië – Italië op 21 juni. De verliezer van dit duel speelt waarschijnlijk op 25 juni tegen Spanje. Drie dagen later staat de finale op het programma. Morgen begint het feest met Zuid Afrika – Irak, waarschijnlijk een duel tussen de twee minste deelnemers aan dit toernooi.

Nieuw Zeeland verbaasde deze week tegen Italië door slechts met 4-3 te verliezen. Het team van Ricki Herbert speelt morgen tegen Spanje. Wanneer de EK-winnaars dit duel winnen krijgen ze van de Spaanse bond als premie in de vorm van een safarie. De dure profs lijken extra gemotiveerd na een zwaar seizoen.

Share.

Laat een reactie achter