Column: WK-2018 is geen pretje

0

Cafés die hun biermerk moeten inruilen, een eigen rijstrook op de snelweg en geen eurocent belasting betalen op de miljardenwinst. Wanneer België en Nederland het WK-2018 organiseren, moeten zij onder meer aan deze voorwaarden voldoen.

In het zogenaamde WK-bidbook – waarvan de inhoud vlak voor de komst van de FIFA naar België en Nederland openbaar is gemaakt – valt te lezen dat beide landen bereid zijn om een diepe knieval te maken voor de wensen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. In mei dienden beide landen uit handen  van prominenten als Johan Cruijff, Pol van Himst en Ruud Gullit het bidbook van ruim 200 pagina’s aan op het hoofdkantoor van de FIFA in het Zwitserse Zürich.

 

De twee landen lieten in Zwitserland vooral zien in te zetten op de milieuvriendelijkheid van een WK in 2018 of 2022 in België en Nederland, wat geïllustreerd werd door het feit dat ze op de fiets aankwamen op het hoofdkantoor. Daarbij legde Gullit in zijn toespraak aan Blatter uit dat de afstanden tussen de stadions in Nederland en België minimaal zijn. Dat is natuurlijk wel aardig om te benadrukken in een speech maar in de praktijk zullen de bobo’s en de voetbaltoeristen niet snel met een fiets van stadion naar stadion reizen.

 

In het bidbook staat vermeld dat de bondsleden en -medewerkers indien nodig een eigen rijstrook op de snelwegen kunnen eisen. Dat is op zich ook niet vreemd want spelersbussen en bobo’s moeten immers wel snel van de ene naar de andere plek kunnen worden vervoerd. De vraag is alleen of een dergelijke wens ook in de praktijk te brengen valt. In 1998 stond menig spelersbus toch stil onderweg en in Zuid Afrika miste de spelersbus van Oranje zelfs een afslag waardoor de rit drie kwartier langer duurde dan gewend.

 

Het is dus een eis die met een korrel zout moet worden genomen. Minder netjes is de eis van de FIFA om van de organisatielanden een vrijstelling van belastingen en btw te eisen. België en Nederland hebben toegezegd hieraan mee te werken, wat inhoudt dat de FIFA geen eurocent van de miljardenwinst die ze opstrijkt tijdens het WK hoeft over te dragen aan de schatkist. Dat lijkt erg buitensporig, want daarmee plaatst de FIFA zich boven de fiscale wet. In Zuid-Afrika kon de FIFA op deze wijze naar schatting 1,5 miljard euro winst maken en werd er dankzij de btw-vrijstelling veel minder betaald voor hotelkamers, taxiritten en diners. Volgens de makers van het bidbook een ‘standaardprocedure’, eerder ook al het geval tijdens tijdens  het EK van 2000.

 

Ook hebben Nederland en België volgens het bidbook opmerkelijke toezeggingen gedaan  op het gebied van marketing. Tijdens het toernooi zal alle reclame in een straal van twee kilometer rond een WK-stadion moeten verdwijnen, behalve voor de officiële FIFA-sponsoren als Coca Cola, Adidas en Budweiser, McDonalds, Hyundai en Sony.

 

Dit zou bijvoorbeeld inhouden dat de Heineken Music Hall naast de Amsterdam Arena tijdelijk van naam zou moeten veranderen. ‘Maar dit punt staat nog ter discussie. Niemand staat boven de wet,’ aldus de makers van het bidbook, die ook weten dat Zuid-Afrika voor zulk soort eisen uiteindelijk ook schrapte.

 

Ambushmarketing, de vorm van reclame waarbij een onderneming promotionele activiteiten organiseert bij een evenement dat door de concurrent gesponsord wordt, wordt absoluut verboden op een WK.

 

In Zuid-Afrika zorgden de ‘Bavariameisjes’ voor veel ophef door in groten getale en in oranje jurkjes van het biermerk wedstrijden te bezoeken van het Nederlands elftal. Opvallend is dat het WK-bidbook, tot ergernis van veel politici, zowel door de Belgische als Nederlandse regering is goedgekeurd. Volgende week maandag komt de FIFA  om vier dagen lang het WK-bid van België en Nederland onder de loupe te nemen.

 

De vraag is of de organisatie van een WK wel geschikt is voor twee kleine landen. Nederland en België, vaak wordt vergeten dat die twee landen toch echt samen moeten werken, moeten het WK vooral zien als een vorm van promotie van de naamsbekendheid van hun landen en kunnen via het WK stadions, infrastructuur en andere faciliteiten verbeteren of opnieuw opbouwen. Voor twee landen die nu zelfs geen echte regering hebben en ook grote economische zorgen is het organiseren van een WK geen pretje, en dat zou het eigenlijk wel moeten zijn.

 

 

Rick Klein Verdijk

Share.

Laat een reactie achter