Column Oranje: Mark de Groot

0

’België eerder Wereldkampioen en Rafael van der Vaart absoluut geen nummer 10’, de titel van alweer de vierde column van Mark de Groot. Deze keer over Oranje en de toekomst!

De afgelopen wedstrijden zonder Sneijder waren een drama. Het wordt allemaal goed gepraat door het vele balbezit wat Oranje in de twee wedstrijden heeft gehad. Maar het spelletje gaat er juist om, om iets met dat balbezit te doen en van daaruit kansen te creëren.

 

Afgelopen vrijdag werd er geklaagd om het verdedigende spel van Moldavië. Ze konden beter naar zichzelf kijken en erachter komen dat je zelf in de hand hebt hoe moeilijk het is. Van enkele creativiteit was namelijk geen sprake en vooral Rafael van der Vaart was daar het voorbeeld van. De man beweert zelf dat hij namelijk voor deze positie geboren is en best de concurrentiestrijd aankan gaan met Wesley Sneijder. Alleen Meneer van der Vaart weet nog niet dat hij veel te traag is en daarnaast nauwelijks voor verassingen kan zorgen, wat Sneijder wel constant doet. Conclusie van het geheel: de Heemskerker is geen nummer 10-speler en zal, zolang Sneijder beschikbaar is, ook geen gebruik meer kunnen maken van deze positie.

 

Gister ging ik er voor zitten: de strijd tussen onze buren uit het zuiden en oosten. Duitsland -België stond op het programma. Als de Belgen wonnen van Duitsland in Dusseldorf, kon België nog hopen op een kans in de play-offs om dan alsnog een EK-ticket veilig te stellen. Ondanks het goede begin van België, was Duitsland toch een maatje te groot en ging de ploeg van Leekers teleurstellend terug naar België.

 

Ik maak me geen zorgen over de Rode Duivels en ik denk zeker dat onze zuiderburen over 2 jaar zelfs meedoen voor de titel op het Wereldkampioenschap in Brazilië en anders wel twee of vier jaar later. Dan zijn alle talenten van België grote spelers bij verschillende Europese topclubs. Spelers als Mertens, Hazárd en Witzel zijn de spelmakers van de grote clubs in de Champions League en nemen de posities in van onder andere onze vedettes als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Daarnaast hebben de Belgen met Romelu Lukaku goud in handen. Deze man lijkt het tweelingbroertje van Didier Drogba, maar is nog vele maten beter en sterker.

 

Daarmee denk ik dat de toekomst voor België er mooier eruit ziet dan die voor ons. Onze grote spelers nemen in de toekomst snel afscheid door een te hoge leeftijd en door minder talent. Daarbij komt het feit dat wij als Nederland constant aanhikken tegen het pakken van een prijs. Het lukt ons maar niet om na 1988 weer een keer een WK of een EK te winnen. Het is natuurlijk ook waar dat België nog nooit een prijs heeft kunnen ontvangen, maar ik ben er zeker van dat zij in toekomst eerder een Wereldkampioenschap kunnen bijschrijven  dan wij als Nederland zijnde.

 

Het aankomende EK is de grootste kans voor het Nederlands elftal, want daarna wordt deze generatie te oud en gaat het meer om de namen van de spelers die dan richting oudere vedettes neigen. En natuurlijk hoop ik dat er in Nederland nieuwe talentvolle voetballers bovendrijven, maar ik ben  van mening dat Belgen meer talent hebben en dus ook eerder zullen gaan oogsten na het toernooi in Polen en Oekraïne.

 

 

Mark de Groot

 

Share.

Laat een reactie achter