Column: Floris Gouw

0

Aangezien Mark de Groot niet langer meer bij het VoetbalOnline team zit, zal ik zijn bekritiseerde maar toch gewaardeerde taak als columnschrijver tijdelijk overnemen. Veel leesplezier!

Verbeek zet statement: Meer zwart op het veld!

 

Meer zwart op het veld! Steeds vaker hoor je kritiek van spelers, trainers en natuurlijk fans op de arbitrage. Of dit met woorden, daden of met scootmobiels wordt duidelijk gemaakt, maakt niet uit. Één ding is zeker: Er moet iets gebeuren!

 

 

In de Europa League is men al bezig met het doorvoeren van een vijfde en een zesde man. Een stokje zonder vlag moet zorgen voor meer geloofwaardigheid van de arbiters. Maar werkt het ook? Worden de wedstrijden niet meer negatief beïnvloed door de scheidsrechters? Vraag het Verbeek!

 

Woensdag liet de trainer van AZ weten nog steeds boos te zijn op de arbitrage van zaterdag in de wedstrijd tegen Ajax. Scheidsrechter Björn Kuipers was deze keer de boosdoener door een penalty te geven aan Ajax, die in de ogen van Verbeek niet gegeven moest worden. Een letterlijk citaat van de oefenmeester:

 

‘’De scheidrechters zien dingen die er niet zijn. Iedereen interpreteert de regels anders. Ze kunnen het niveau gewoon niet aan", foeterde Verbeek. "Het is belachelijk dat ze hun fouten niet durven toegeven. Het lijkt wel korfbal zoals er wordt gefloten."

 

Duidelijk gesproken, vindt u niet? Scheidsrechters kunnen nou eenmaal het niveau niet aan. En beter dan dit hebben we op het ogenblik niet. Dus waar ligt dan de oplossing?

 

De oplossing ligt denk ik bij de KNVB en bij de FIFA. Al heel vaak zijn hier columns over geschreven, maar toch wil ik het nog even benadrukken: Ik heb het over het gebruik van technische hulpmiddelen tijdens de wedstrijd.

 

Het is heel simpel. Geen vijfde of een zesde man, nee, gewoon de vierde man! Hij is de oplossing voor dit probleem in de voetbalwereld. Een man die meestal wordt gezien als ‘nietsnut’ kan zich nu laten bekronen tot held van het land! Met het kleine tv’tje die hij tot zijn beschikking heeft kan deze man de beelden binnen 10 seconden terugkijken en dan via een ‘second opinion’ een besluit nemen. Per team is er één mogelijkheid per wedstrijd. Heel simpel, heel snel en makkelijk in te voeren.

 

Natuurlijk is de KNVB gekoppeld aan de FIFA en mag het niet zomaar de regels aanpassen, maar een voorstel om dit te doen bij de KNVB-bekerwedstrijden bijvoorbeeld is al een klein stapje in de goede richting. Zal dit voor minder passie zorgen? Zal dit het spel negatief beïnvloeden?

 

Misschien wel een beetje ja, maar moeten we voetbal nog wel als een spel zien? Het gaat alleen maar om de keiharde poen tegenwoordig.. Om het uitgeven van geld en hopen er iets van terug te zien..

 

Er wordt met geld, spelers, trainers en bestuursleden gesmeten. Is het nog een spel? Is voetbal nog zoals het vroeger was?
90 minuten die gelijk staan aan een paar miljoen euro. 1 cruciale beslissing die gelijk kan staan aan een halve finale van een Wereldkampioenschap.. Er staat zoveel op het ‘spel’..

 

 

Kortom, de FIFA moet misschien eens wakker worden en zien dat niet alleen zij degene zijn die geld verdienen met dit spelletje. Het gaat hier om cruciale fouten die kunnen worden verholpen met beelden. Minder mooie kantoordiscussies, dat klopt, maar een eerlijke overwinning zal toch altijd een beter gevoel moeten geven. Of het nou een spel is, of niet..

 

 

 

Door: Floris Gouw – VoetbalOnline

 

 

Share.

Laat een reactie achter