Column: Aanslag heeft consequenties voor WK

0

Het jaar van het eerste WK op Afrikaanse grond is in ieder geval slecht begonnen. Tussen alle weeralarmen door werd de wereld gisteren opgeschrikt door de aanslag op de spelersbus van Togo. Opeens is de wereld weer wakker geschud.

Natuurlijk heeft de aanslag ook consequenties voor het WK in Zuid Afrika. Angola is niet alleen een buurland, maar vooral ook een land waar de omstandigheden niet veel afwijken van die in Zuid Afrika. Aan de veiligheid in Johannesburg, Kaapstad etc. mocht al worden getwijfeld, maar nu weten we zeker dat het aanstaande WK in een onveilig continent wordt gehouden. Dit soort incidenten zijn namelijk niet met een bodyscanner te voorkomen.

 

Dat wordt nog even naar een oplossing zoeken voor de organisatie voor het duel van Algerije (het enige moslimland op het WK) met de Verenigde Staten. Het politiek zeer beladen duel zou zelfs in Duitsland of Frankrijk al extra veiligheidsmaatregelen van de organisatie eisen, maar in Pretoria wordt het echt uitkijken geblazen. Ook Engeland – Algerije (in Kaapstad) is een risicowedstrijd en dan hebben we het maar niet over alle reizende fans, die met bussen langs de townships worden begeleid.

 

De aanslag op de bus Togo kan (of beter: mag) alleen worden vergeleken met de aanslag op de Israëlische ploeg tijdens de Olympische Spelen van 1972 te München. Het gaat niet om de hoeveelheid dodelijke slachtoffers, maar om de dreiging bij een sportevenement. Dit incident maakt het komende WK alleen maar grimmiger (en dat met de winterse omstandigheden). The show must go on, zo zal het motto luiden wanneer morgen toch in Luanda wordt afgetrapt.

 

Togo-vedette Adebayor schaamt zich vandaag niet voor niets voor zijn continent. ‘Zelfs de simpele dingen zijn hier niet van de grond te krijgen. We gaan een WK organiseren, maar niemand is veilig. Dan kun je het beter niet organiseren.’ Gaan de clubs hun dure werknemers belangenloos het risico van een aanslag laten lopen? De FIFA kan nu de ogen niet meer sluiten. Blatter wilde een WK naar Afrika halen en heeft zijn zin doorgedrukt. Het WK komt duidelijk te vroeg voor het continent, maar idealisten maken wel vaker fatale fouten.

 

Het is nu echter te laat om het toernooi te verplaatsen naar een ander land. Net als het te laat is om een nieuw stadion in Luanda te vinden waar de in Cabinda geplande wedstrijden kunnen plaats vinden. De bobo’s zullen zich een hoedje schrikken bij deze aanslag. De officiële reacties waren te pijnlijk om waar te zijn. Togo kreeg het verwijt dat het met de bus het gastland binnen wilde gaan, omdat de organisatie nadrukkelijk had gevraagd per vliegtuig te reizen. Aanvankelijk werd gemeld dat een klapband voor een enorm ongeluk had gezorgd, maar toen Franse journalisten werden ingeseind door de spelers zelf werd duidelijk wat er werkelijk was gebeurd. De spelers hebben na de aanslag nog een kwartier moeten wachten voordat ze eerste hulp kregen. Er was dus niemand van de organisatie om de ploeg te verwelkomen.

 

Dat wordt nog wat wanneer de Teletoeters straks in Johannesburg landen… Een negatief reisadvies kan na alle weeralarmen vandaag nog de deur uit bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Jurriaan van Wessem

Share.

Laat een reactie achter