Chili wint na 48 jaar weer een WK-duel

0

Chili is er na 48 jaar weer eens in geslaagd om een wedstrijd op een WK te winnen. De ploeg van Marcelo Bielsa won vanmiddag in Nelspruit het duel met Honduras. De Chilenen wonnen met 1-0 via een treffer van Jean Beauséjour.

Het duel tussen Chili en Honduras was niet onaardig maar leverde uiteindelijk toch weinig echte kansen op. Dat wordt het makke van dit toernooi. Er wordt te weinig gescoord, omdat alle ploegen het accent toch iets nadrukkelijk op de verdediging hebben gelegd. In de derde minuut was Chili al dicht bij een treffer toen Mati Fernandez (Sporting Clube) met een vrije trap de bal net over de lat schoot. Daarna werd er door beide ploegen met inzet gespeeld, maar zelden kwam de bal in een van beide strafschopgebieden. In de 34e minuut viel het doelpunt na een mooie aanval, die door Sanchez werd ingeleid. De spelmaker van Udinese speelde zijn maatje Isla (ook Udinese) vrij en uit diens voorzet kon Beauséjour scoren. Hij werkte de bal in een kluts met zijn heup over de doellijn.

Honduras probeerde daarna de bakens te verzetten maar miste door de afwezigheid van David Suazo de stootkracht. Alleen een vrije trap van Ramon Nuñez leverde gevaar op voor doelman Claudio Bravo. Chili verzuimde na rust om echt afstand te nemen. Voorstopper Ponce had halverwege de tweede helft een dot van een kans, maar zijn kopbal werd knap gekeerd door doelman Valladares. Het bleef uiteindelijk bij 1-0, maar dat betekende wel de eerste zege van Chili op sinds de troostfinale van het WK-62. Dat toernooi werd toen in Chili gespeeld. Daarna kwam de ploeg nog dertien keer op een WK in actie, maar er werd slechts zes keer gelijk gespeeld.

Het is zelfs de eerste zege voor Chili op een WK buiten Zuid Amerika en de eerste buiten de eigen landsgrenzen in zestig jaar. Kortom, een historische overwinning.