Bondscoach Santana krijgt laatste kans

0

Zuid Afrika hoopt niet alleen organisatorisch maar ook sportief een goede indruk te maken tijdens de Confederations Cup. Al zeven jaar stelt de Bafana Bafana (de nationale ploeg) weinig voor en men vreest voor een zwak toernooi.

Met traditioneel geluk heeft het gastland tenminste een leuke groep getrokken voor het komende toernooi, waarbij zelfs de kans op een plaats in de halve finale niet bij voorbaat moet worden uitgesloten. Morgen wacht het eerste duel tegen Irak en na een pompeuze openingsceremonie in Johannesburg (in het zogenaamde Coca Cola Park) moet de ploeg van Joël Santana winnen. De Braziliaan, die elf jaar geleden Jamaica op het WK loodste en zelfs een wedstrijd tegen Japan won, staat onder grote druk omdat de belangrijkste sterspelers Mc Carthy en Morris weigert op te roepen. Aaron Mokoena is nog altijd wel van de partij, maar nu toch echt voetbalbejaard. Oud-Ajacied Steven Pienaar is de feitelijke attractie van het gastland. Wanneer Zuid Afrika niet door de eerste ronde komt kan Santana waarschijnlijk vertrekken. Een van de mogelijke opvolgers is Ruud Krol, die bij Orlando Pirates een goede indruk heeft gemaakt.

Irak is sinds de goede prestaties op de Olympische Spelen van Athene (vierde plaats) en de victorie op het Aziatisch kampioenschap van twee jaar geleden weer een beetje teruggevallen, maar met een bondscoach als Bora Milutinovic weet je het nooit. Een WK-plaats zit er niet meer in voor Irak, maar dit toernooi kan het team wel even in de picture brengen. Twente-speler Nashrat Akram is een van de vedetten in de ploeg.

Nieuw Zeeland is de derde ploeg in deze groep. Het team moet via vele omwegen het WK zien te bereiken, maar is sinds de ‘verhuizing’ van Australië naar Azië wel verreweg het beste land in Oceanië. Celtic-speler Killen verraste tegen Italië met twee doelpunten en daarmee lijken de ‘All Whites’ nog een leuke rol op dit toernooi te kunnen spelen. De meeste spelers komen van Wellington Phoenix.

Spanje is veruit de favoriet in groep A. Vicente del Bosque beschikt over de meeste sterren, waarbij het spitsenduo Torres-Villa bij voorbaat voor veel doelpunten moeten zorgen. Spanje kan enkele records breken in de komende weken. Bij een overwinning boekt het dertiende zege op rij, een unicum voor een nationale ploeg, en wanneer het alle vijf duels niet verliest, breekt het een record van een ongeslagen reeks van 37 duels, dat nu nog op naam van Brazilië staat.

Share.

Laat een reactie achter