Argentinië langs Mexico met arbitrale fout

0

Argentinië mag zich net als vier jaar geleden na een overwinning op Mexico opmaken voor een kwartfinale tegen Duitsland. De ploeg van Diego Maradona versloeg Mexico met 3-1, maar de score werd geopend door een buitenspeldoelpunt, die de Mexicanen kraakte.

Het moment in de 26e minuut was het absolute breekpunt van de wedstrijd, die tot dan toe werd gedomineerd door de speelse Mexicanen die met Salcido, Guardado, Hernandez en Giovani de Argentijnen de stuipen op het lijf hadden gejaagd. In de achtste minuut kogelde de PSV’er de bal tegen de lat. Mexico speelde met fris voetbal op de aanval en na 25 minuten had Argentinië maar een keer het Mexicaanse doel bestookte.

Maar in de 26e minuut opende Tevez de score na een aanval waarbij de spits van Manchester City eerst keeper Perez torpedeerde en vervolgens door Messi werd aangespeeld. Tevez kopte de bal in buitenspelpositie in het lege doel. Het was duidelijk zichtbaar buitenspel, maar de grensrechter liet arbiter Rosetti in de steek. Het was een schoolvoorbeeld van een moment om gebruik te maken van de videobeelden, die nota bene op een groot scherm zichtbaar waren in het stadion. Na een discussie van meer dan een minuut werd het doelpunt toegekend. De assistent was niet met verdedigers meegelopen en kon het niet goed zien.

Dit doelpunt zal nog meer dan de niet toegekende Engelse goal eerder op de dag de discussie over de video-arbitrage zal aanwakkeren. Mexico was duidelijk van slag en vijf minuten later maakte Osorio een enorme fout. Gonzalo Higuain was er als de kippen bij om 2-0 te maken. Opeens stond de leuker voetballende ploeg op de rand van de afgrond.

Salcido schoot daarna de bal op het doel. Maar Romero redde dit keer knap. Zeven minuten na rust viel de beslissing door een afstandschot van Tevez. Met 3-0 was de wedstrijd gespeeld en begreep Mexico dat het nog een half uur nog zieltjes kon winnen met het vrolijke voetbal. Hernandez dwong de Argentijnen tot een redding op de lijn, maar scoorde even later – in de 71e minuut – wel met een prachtige passeerbeweging. De treffer kon de spanning niet meer terugbrengen, door de schade die in de eerste helft was veroorzaakt. En daarmee verliest het WK een van de smaakmakers van het toernooi. Mexico is echter voor het vijfde WK op rij in de tweede ronde gesneuveld. Argentinië heeft trouwens voor het eerst sinds 20 jaar weer een KO-wedstrijd binnen negentig minuten gewonnen.

Net als vier jaar geleden is na Mexico Duitsland de tegenstander in de kwartfinale voor Argentinië. In Berlijn werd de Mannschaft door de arbitrage gematst, dus Argentinië heeft recht op een revanche. Maradona speelde twee WK-finales tegen Duitsland.