Analyse: FIFA laat zich enorm kennen

0

Voor een hele generatie mensen wordt het bijwonen van een WK-voetbal een dure grap. Dat is wel duidelijk na de bekendmaking van de landen die de WK’s van 2018 en 2022 gaan organiseren. Na Brazilië gaat het circus naar Rusland en Qatar.

En met de afwijzing van landen als Engeland, Spanje-Portugal, Nederland-België, de Verenigde Staten en Australië is het wel duidelijk waar de voetbalwereld naartoe wil: het grote geld en niet meer het kruimelwerk van de supporters die een toernooi willen volgen. Het gaat om sponsors en tv-stations. 

 

Er is dringend behoefte aan uitgelekte documenten via Wikileaks om er achter te komen waarom er ooit is gestemd voor een land dat geen fatsoenlijke traditie heeft en ook al geen klimaat om een voetbaltoernooi te houden. In 2022 gaan we naar Qatar. Zelfs als Sepp Blatter nog een nieuwe termijn krijgt als voorzitter van de wereldvoetbalbond, dan nog regeert hij over zijn graf.

 

Na de mysterieuze keuze voor Oekraïne-Polen (wij denken met eerbied aan Jeu Sprengers, zijn stem was doorslaggevend) en Sotchi als Winterspelenplaats (het is daar immers in de winter warmer dan in Nice) heeft de Russische staatsmaffia zich nu ook het WK-2018 voor zich opgeëist. Ondertussen gaan we nog even naar Londen en Rio de Janeiro voor de Zomerspelen, maar zulke traditionele plaatsen zijn voor de FIFA-leden niet hip genoeg.

 

En dan staat het eigenlijk al vast (bevestigd door de afwijzing van Japan, Zuid Korea en Australië) dat China het WK van 2026 zal binnenhalen. Niemand durft zich nu nog daarover uit te laten binnen de FIFA, maar de toezegging aan de wereldmacht is al gedaan na de sluitingsceremonie in Beijing.

 

Misschien is deze dag historisch omdat nu eindelijk de clubs zich gaan roeren om de nationale ploegen (waar immigranten al overal schering en inslag zijn, dus de oorspronkelijke waarden vervagen) maar af te schaffen. Welke club stuurt er straks nog zijn dure spelers voor een paar potjes naar Donetsk, Novgorod of Umm Salal?

 

Een afscheiding uit de eurozone is misschien economisch handig, een sportieve afscheiding uit de FIFA is zeker ook het overwegen waard. Een organisatie die zijn waarden zo verkracht voor het grootkapitaal is een lidmaatschap van een net land niet waard.

 

 

Rick Klein Verdijk

Share.

Laat een reactie achter