Analyse: Afrikaanse ploegen stellen teleur

0

Na vier dagen hebben de meeste WK-fanaten al last van hun ogen van het staren naar weinigzeggende wedstrijden. Van de eerste elf duels zijn er maar twee die de neutrale toeschouwers echt konden bekoren.

Wat vooral opvalt is de matige kwaliteit van de meeste ploegen, die zich meestal toch op een eerlijke manier voor het eindtoernooi hebben geplaatst. Vooral de inzet van landen als Griekenland, Servië, Slovenië, Algerije en Kameroen is schrikbarend. Ze hebben totaal geen wil om te winnen willen tonen in hun eerste duel. Dat Slovenië er uiteindelijk met de winst vandoor is gegaan was meer toeval en een blunder van de keeper. Australië speelde nog zwakker dan de bovengenoemde ploeg maar verdient een herkansing bij deze beoordeling omdat het moedig begon en een zeer zware tegenstander had.

 

Ook de meeste toplanden hebben nog niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Engeland, Frankrijk en Italië bleven speltechnisch behoorlijk onder de maat en ook Argentinië en Nederland konden niet echt boeien. Tot nu toe heeft alleen Duitsland echt voluit gespeeld. Misschien komt dat omdat die ploeg in Durban acteerde. Spanje speelt daar ook zijn eerste wedstrijd en dat is veelbelovend.

 

De echte revelatie zijn de twee Aziatische ploegen als zoemende wespen de tegenstanders van slag brengen. Zuid Korea en Japan hebben hun eerste wedstrijd gewonnen en lijken op weg naar de tweede ronde. De grootste teleurstelling is de inbreng van de Afrikaanse landen. Zonder de toevallige penalty voor Ghana zou het continent na vijf duels nog op nul victories staan. Algerije is wellicht te licht voor dit niveau, maar Kameroen en Nigeria waren geen schim van de ploegen die ooit op een WK furore maakten. De nationale ploegen van Afrika lijken zich niet door te ontwikkelen en zodoende de sprong naar de top niet te maken. De Concacaf doet het traditiegetrouw beter met degelijk voetbal. En de Zuid Amerikaanse inbreng is zeker ook beter dan de Afrikaanse. Dat is veelzeggend als start van een toernooi waarin Afrika een goed figuur wil slaan.

 

 

Rick Klein Verdijk

 

 

Share.

Laat een reactie achter