Afrika overweegt wetgeving aan te passen

0

Afrika denkt er aan om in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in 2010 een ‘0’ tolerantiebeleid in te voeren. Daardoor wordt het agenten onder meer makkelijker gemaakt vluchtende verdachten dood te schieten.

De nieuwe nationale politiecommissaris Bheki Cele is voorstander van de nul- of zerotolerance, waardoor zijn mensen criminelen ook in de rug mogen schieten. "De politie moet het vuur kunnen openen zonder schrik te hebben voor wat er nadien gebeurt", klinkt het uit zijn mond. De vrees bestaat echter dat op die manier teruggekeerd wordt naar de tijd van het Apartheidsregime.
 

Het plan wordt binnenkort ter goedkeuring voorgelegd aan het parlement. De minister van Openbare Orde steunt de commissaris, maar stelt tegelijk de voetbalfans die naar Zuid-Afrika willen afreizen gerust.

"We willen benadrukken dat schietgrage agenten niet moeten denken dat dit een ‘licence to kill’ is", aldus Nathi Mthethwa. "Het gaat om een maatregel die specifiek gericht is op zware misdaden en gevaarlijke criminelen. Zuid-Afrika heeft al meer dan honderd internationale evenementen georganiseerd sinds het einde van de Apartheid. Telkens opnieuw was er schrik, maar de boodschap is dat we bezoekers telkens opnieuw verwelkomen."

Share.

Laat een reactie achter