Afrika Cup gaat door ondanks aanslag Togo

0

De Afrikaanse voetbalfederatie heeft vrijdag laten weten dat de Afrika Cup zondag gewoon van start gaat ondanks de beschietingen op de spelersbus van Togo. De CAF ontkende aanvankelijk de incidenten bij de grens. Er is één dode gevallen.

De aanslag op de bus van Togo is inmiddels opgeëist door de FLEC, een beweging die streeft naar de onafhankelijkheid van de rijke (olie)provincie Gabinda, dat niet grenst aan de rest van Angola. ‘We hebben de organiatie gewaarschuwd. We zien het als een provocatie dat hier wedstrijden worden gespeeld. En dan is elk middel geoorloofd om hiertegen verzet te bieden. Het is spijtig dat de spelers van Togo ook betrokken zijn bij deze incidenten, want we hebben niets tegen hen,’ aldus een woordvoerder van de beweging vanavond op de Franse zender InfoSport.

 

Volgens plaatselijke journalisten was de aanslag gericht op de Angolese politie die de bus begeleidde en niet op de ploeg van Togo. Dat er spelers zijn geraakt is wel bekend gemaakt, maar over hun toestand wordt nog schimmig gedaan. Spelers uit de Franse competitie van Togo hebben tegenover Canal Plus verklaard terug naar huis te willen. ‘We hebben geen zin meer om nog aan het toernooi te beginnen.’

 

De organisatie is nu druk in bespreking om met een noodoplossing te komen, zodat er geen wedstrijd in Cabinda zal worden gespeeld. Er waren zeven duels gepland in deze havenstad. Waarschijnlijk wordt een tweede stadion in de hoofdstad Luanda uitgekozen. Een woordvoerder van de Afrikaanse federatie meent: ‘Het toernooi gaat normaal door. We zijn weliswaar geschokt, maar vragen ons ook af waarom Togo het dringende advies om per vliegtuig te reizen heeft genegeerd en toch met de bus de grens over is gegaan.’ Daarmee legt de organisatie de schuld bij Togo.

 

(bron: Giorgio Press Ltd)

Share.

Laat een reactie achter