Afrika Cup 2010 als testcase voor het WK

0

Zonder het aanstaande WK-gastland Zuid Afrika gaat zondag de Afrika Cup van start in Angola. Het is daar nog hoog zomer en dat maakt het toernooi voor de naar Europa uitgeweken topspelers extra inspannend. De vijf andere WK-deelnemers zijn er wel.

Op voorhand lijkt een land aan de westkust de meeste kans te maken. De bookmakers zien vooral in Ivoorkust en Kameroen de favorieten, maar de laatste twee edities werden gewonnen door Egypte. Dat land ziet het toernooi na de dramatische uitschakeling voor het WK vooral als een overgangstoernooi. Bondscoach Shehata heeft zelfs enkele sterspelers thuis gelaten om zijn ploeg te verversen.

 

De andere drie WK-deelnemers (Ghana, Algerije en Nigeria) zijn outsider voor dit toernooi. Angola beschikt als gastland over een goede ploeg, die voor een groot deel al aanwezig was op het vorige WK. Topscorer Mantorras heeft nauwelijks gespeeld van Benfica vanwege blessures, maar op hem is wel de meeste hoop gericht.

 

Van de andere ploegen mag wel het een en ander worden verwacht van Mali (met Keita, Diarra, Sissoko en Kanouté) en Gabon. Benin levert een van de grootste talenten, Stephane Sessegnon (van Paris SG). De Nederlandse inbreng blijft beperkt tot de bondscoach van Mozambique, Mart Nooij, die eerder al werkte bij Burkina Faso. Er zijn wel zes spelers uit de eredivisie op het toernooi: Addo (Roda/Ghana), Osei (Twente/Ghana), Amoah (NAC/Ghana), Tioté (Twente/Ivoorkust), Enoh (Ajax/Kameroen) en Mulenga (Utrecht/Zambia).

Uit de Franse competities komen maar liefst 64 spelers, maar ook uit Engeland 25. Uit Spanje zijn elf spelers gerecruteerd.

In de eerste ronde zullen de sterke ploegen zich waarschijnlijk snel onderscheiden. In de eerste ronde is Ghana – Ivoorkust (op 15 januari) de eerste confrontatie tussen de zogenaamde grootmachten. Beide landen zullen wel doorgaan, al is Togo met Adebayor een niet te onderschatten tegenstander in deze groep.

Kameroen speelt in de halve finale waarschijnlijk tegen de winnaar van deze groep. De aanstaande tegenstander van Oranje is de favoriet voor de eindzege. Met Gabon (dat zeer lastig was voor Kameroen in voorronde van het WK), Zambia en Tunesië als tegenstanders in de eerste ronde heeft de ploeg van Le Guen geen eenvoudige start.

 

Share.

Laat een reactie achter