WK 2018 – Speelsteden en stadions

Tijdens het WK 2018 wordt gebruik gemaakt van twaalf verschillende stadions. De stadions liggen verspreid over elf speelsteden. In Moskou liggen namelijk twee stadions die gebruikt worden tijdens het WK in Rusland. Tien stadions worden speciaal gebouwd, terwijl twee andere stadions gerenoveerd worden. Het bedrag voor het bouwen en aanpassen van de stadions wordt geschat op ruim 3,22 miljard euro. Zowel de openingswedstrijd als de finale wordt gespeeld in Moskou, namelijk in het Olympisch Stadion Loezjniki. Waar de rest van de wedstrijden worden gespeeld, ziet u in het speelschema.

Het overzicht:

Hieronder staat een overzicht van alle stadions die worden gebuikt tijdens het WK in Rusland.

Jekaterinenburg stadion

In het Jekaterinenburg stadion is plaats voor 35.696 bezoekers. Het stadion dat gebouwd werd in 1953 is de thuisbasis van voetbalclub FC Ural.

Kaliningrad stadion

In Kaliningrad ligt het Kaliningrad stadion. Het stadion wordt momenteel nog gebouwd en zal in de toekomst de thuishaven van FC Baltika Kaliningrad zijn. De voetbaltempel biedt plaats voor 35.212 toeschouwers.

Kazan Arena

In de stad Kazan ligt de Kazan Arena. Het stadion met een capaciteit van 44.779 plaatsen wordt sinds 2013 in gebruik genomen door FC Rubin Kazan.

Mordovia Arena

De Mordovia Arena wordt de thuishaven van FC Mordovia en is een van de twaalf stadions tijdens het WK 2018. Het stadion, gelegen in Saransk, kan 44.442 bezoekers ontvangen.

Nizjni Novgorod Stadion

Ook het Nizjni Novgorod Stadion wordt momenteel nog gebouwd. Olympiets Nizhny Novgorod zal in het stadion haar thuiswedstrijden gaan spelen. De voetbaltempel uit Nizhny Novgorad biedt plaats voor 45.331 bezoekers.

Olympisch stadion Fisjt

Na het WK in Rusland gaat het nationale elftal van Rusland haar thuiswedstrijden spelen in het In het Olympisch stadion Fisjt. Er passen 47.700 bezoekers in het stadion, dat ligt in Sochi. De sportarena is opgeleverd in 2013 en tijdens het WK zijn er maar twee stadions met een grotere capaciteit dan het Olympisch stadion Fisjt.

Olympisch stadion Loezjniki

Het Olympisch stadion Loezjniki is het sportpark met de meeste plaatsen van alle stadions, namelijk 81.006. In het stadion, gelegen in Moskou, wordt onder meer één halve finale en de finale gespeeld. Het stadion werd gebouwd in 1956 en is momenteel te thuishaven van het nationale elftal van Rusland.

Otkrytieje Arena

Naast het Olympisch stadion Loezjniki beschikt Moskou over nog een stadion dat gebruikt wordt tijdens het WK in Rusland, namelijk de Otkrytieje Arena. Het sportpark is gebouwd in 2014 en momenteel te thuisbasis van FC Spartak Moskou. De Otkrytieje Arena heeft een capaciteit van 43.298 plaatsen.

Rostov Arena

In Rostov aan de Don wordt momenteel de Rostov Arena gebouwd. In het stadion kunnen 45.145 toeschouwers en FC Rostov zal haar thuiswedstrijden gaan spelen in deze arena.

Samara Arena

Ook de Samara Arena in Samara wordt momenteel nog gebouwd. Het stadion kan 44.807 bezoekers ontvangen en wordt de thuishaven van FC Krylya Sovetov.

Sint-Petersburg Stadion

Ook het stadion van FC Zenit wordt gebruikt tijdens het WK in Rusland. Het Sint-Petersburg Stadion biedt plaats voor 69.134 bezoekers. In het op één na grootste stadions van het WK 2018 wordt onder meer één halve finale en de troostfinale gespeeld. Momenteel is het stadion echter nog niet af.

Volgograd Arena

In Volgograd zal volgend jaar de Volgograd Arena worden opgeleverd. De thuisbasis van FC Rotor moet plaats gaan bieden voor 45.468 bezoekers.

Foto: Pro Shots