Zes Oranje-hits

0

We moeten nog een paar jaartjes wachten tot het volgende WK. Op 21 november 2022 vindt de openingswedstrijd plaats in Qatar. En het wordt een bliksemtoernooi, want met maar 28 speeldagen is het het kortste WK voetbal in 44 jaar tijd. Het officiële WK 2022 lied is nog niet bekend, maar je komt wel alvast in de stemming met deze onofficiële Oranje-hits die uitgebracht werden rondom eerdere WK’s.

Zorg wel dat je, voordat je met je hoofd al helemaal in WK-sferen zit, de belangrijkste klusjes afrondt. Van uitstel komt tenslotte maar afstel. Dus eerst je zorgverzekering vergelijken, die belangrijke e-mail beantwoorden en je agenda voor de komende week bijwerken, voordat je gaat meebrullen met deze heerlijke Oranje-hits

1. Het Nederlands Elftal, Ron Brandsteder en De Havenzangers – Hand in hand achter Oranje
Voor het WK 1990 in Italië nam Ron Brandsteder samen met het voltallige Nederlands Elftal en De Havenzangers dit pareltje op. Nederland werd er in de achtste finales al uitgeknikkerd door West-Duitsland, maar tot die tijd stonden we echt massaal hand in hand achter Oranje.

2. Johan & De Groothandel – As Dick Me Hullep Nodig Hep
In deze hit geeft René van den Berg (die de stem van Johan Cruijff parodieert) op z’n zachtst gezegd bijzondere adviezen aan bondscoach Dick Advocaat over hoe het WK 1994 in de Verenigde Staten gewonnen kan worden. Had Advocaat maar wat beter geluisterd, want wie weet waren we, als hij twee horloges had gedragen, niet door Brazilië uitgeschakeld in de kwartfinales.

3. Bloed, zweet en tranen – André Hazes
Deze klassieker van André Hazes kwam uit in het jaar 2002, maar werd pas echt een hit tijdens het Wereldkampioenschap in 2010, dat plaatsvond in Zuid-Afrika. Tegenwoordig is het een soort ‘anthem’ geworden voor het Nederlands Voetbalelftal.

4. Gerard Joling – Rio
Gerard Joling, een graag geziene gast aan de tafel van VI, bracht in 2014 een Nederlandstalige versie van de hit van Maywood uit, ter ere van het WK in Brazilië. En ook al ontstijgt de tekst nergens het niveau van het gemiddelde sinterklaasrijm (‘Vandaag begint de reis, naar het voetbalparadijs’), je wordt wel vrolijk van dit nummer.

5. André Hazes jr. – Balada Holándesa
Ook André Hazes jr. maakte een Nederlandstalige versie van een nummer voor hetzelfde WK. Hij koos voor het opzwepende Balada (Tchê Tchê Rere) van Gusttavo Lima en promootte hiermee de HolánDress van een bekend biermerk.

6. De Raggende Manne – Naar Vore
Vooruit, nog een oudje. De Raggende Manne maken in dit nummer, geschreven voor het WK van 1994, nog maar even duidelijk waar de bal heen moet. Helaas tegenwoordig zonder frontman Bob Fosko, die overleed eerder dit jaar aan slokdarmkanker.


Share.

Laat een reactie achter