Oranjes weg richting het EK

0

Het Nederlands elftal is op de weg terug na afwezigheid op drie eindtoernooien. Bondscoach Ronald Koeman vertrok, maar de basis van Oranje is goed. Hoe ziet de weg naar het EK 2020, dat in 2021 wordt gehouden, eruit en wat zijn de kansen voor Oranje?

We beschrijven hoe de komende maanden van Oranje eruitziet en hoe het elftal ervoor staat. Oranje is wellicht een van de kanshebbers op de titel volgend jaar, dus laten we kijken wat er allemaal gaat gebeuren.

Begin augustus kreeg de KNVB het bericht dat Ronald Koeman wilde vertrekken als bondscoach van het Nederlands elftal. De coach kreeg een aanbieding vanuit zijn geliefde Barcelona en dus besloot hij het project Nederlands elftal achter zich te laten.

Het EK dat werd uitgesteld vanwege Corona, stond voor 2021 gepland, maar Koeman wilde niet voor de tweede keer een baan bij zijn droomclub laten lopen. Een half jaar geleden werd hij ook al benaderd maar vond hij het te vroeg, ditmaal besloot hij wel de stap te wagen, uit angst dat het anders wellicht nooit meer zou gebeuren.

De KNVB moet dus op zoek naar een nieuwe bondscoach en heeft voorlopig de eerste assistent van Ronald Koeman, Dwight Lodeweges, de leiding over het Nederlands elftal gegeven. Hij zal Oranje de komende tijd onder zijn hoede nemen als interim-bondscoach totdat er een nieuwe leidsman gevonden is. De KNVB zal de tijd nemen om een geschikte kandidaat te vinden.

De Nations League
De komende maanden strijdt Oranje in de Nations League voor een plek bij de Final Four, net als tijdens de vorige editie. Het Nederlands elftal is ingedeeld in een poule met Italië, Polen, Bosnië en Herzegovina. De eerste duels werden begin september gespeeld tegen Polen en Italië, beide afgewerkt in een leeg Johan Cruijff ArenA.


Onder ad-interim bondscoach Dwight Lodeweges begon Oranje met een 1-0 overwinning in het duel met Polen. Drie dagen later werd het elftal echter met beide benen op de grond gezet door de veel sterkere Italianen van Roberto Mancini.

In de komende twee maanden speelt Oranje nog vier duels in de Nations League. In het wedstrijdprogramma van het Nederlands elftal zijn daarnaast zowel in oktober als november nog twee oefenduels opgenomen.

In oktober begint Oranje met een oefenduel tegen Mexico, waarna de Nations League wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina (uit) en Italië (uit) afgewerkt zullen worden. Na de thuisnederlaag tegen de Italianen, zal Oranje op jacht moeten naar punten om kans te blijven houden op de Final Four van de Nations League.

In november speelt Oranje als eerste een oefenduel tegen Spanje, daarna spelen ze nog tegen Bosnië en Herzegovina in de Johan Cruijff ArenA en een uitduel in Polen. Na die wedstrijden weet Oranje of ze volgend jaar in september of oktober aan de finales van de Nations League deel mogen nemen.

Mocht Oranje erin slagen groepswinnaar van de Nations League te worden, heeft dat tevens consequenties voor de loting van de WK-kwalificatie die later dit jaar plaatsvindt.

De aanloop naar het EK in 2021
Als in november de poulefase van de Nations League erop zit, zal de blik echt op het EK 2020, dat gespeeld wordt in het voorjaar van 2021, gericht kunnen worden.

Oranje zal in aanloop naar dat toernooi nog de nodige oefenwedstrijden spelen in maart, mei en juni, voordat het toernooi halverwege juni begint. De wedstrijden in dit toernooi worden door heel Europa gespeeld. In totaal twaalf steden om het 60-jarig bestaan van de UEFA te vieren.

De status van Oranje
Onder de voormalig bondscoach Ronald Koeman sloeg Oranje ruim twee jaar terug een nieuwe weg in. De toernooien in 2016 en 2018 werden gemist en Koeman kreeg de taak om het elftal nieuw leven in te blazen. Dat lukt en langzaamaan kreeg Oranje steeds meer kleur op de wangen.

In de vorige Nations League werden onder meer Duitsland, Frankrijk en Engeland verslagen en was alleen Portugal in de finale te sterk. Ook de EK kwalificatie verliep goed genoeg om plaatsing voor het toernooi af te dwingen, waardoor Oranje eindelijk weer deel mocht nemen aan een eindronde.

Het elftal werd ook steeds sterker en wordt zelfs tot één van de kanshebbers gezien aan de hand van Liverpool-toppers Van Dijk en Wijnaldum en toptalenten als De Ligt en De Jong. In de aanval is een opgeleefde Memphis Depay de onbetwiste aanvalsleider die Koeman zocht.

Zoals hierboven gezegd werd Oranje tegen Italië weer even met beide benen op de grond gezet, maar als de nieuwe bondscoach alles weer op de rit krijgt zal het EK 2020 (gespeeld in 2021) zomaar eens een mooi hoogtepunt kunnen worden, evenals het WK 2022 dat een jaar later in Qatar gehouden wordt.


Share.

Laat een reactie achter