Ajax en Feyenoord lopen binnen door afstaan spelers

0

Ondanks dat Nederland niet aanwezig is in Rusland, strijken de clubs uit de Eredivisie toch een mooi bedrag op voor het afstaan van spelers. De FIFA betaald de clubs sinds 2010 omdat de WK-deelnemers minder rust en vakantie hebben en daardoor minder fit aan de slag kunnen in het nieuwe seizoen. Van de 209 miljoen euro die wordt verdeeld ontvangen de Eredivisieclubs uiteraard ook een deel. Om hoeveel het gaat lees je hieronder.

Het is zo dat de clubs waar een WK-deelnemer de afgelopen twee jaar actief was, worden beloond. Mocht een speler bijvoorbeeld in de zomer van 2017 dus van clubs zijn veranderd, dan kan zijn vorige werkgever ook een ‘zakcentje’ verwachten.

Feyenoord
Sofyan Amrabat is een voorbeeld van deze regel. Hij is niet alleen goed voor de portemonnee van Feyenoord, maar ook FC Utrecht verdient aan de Marokkaan. Naast Amrabat lopen er nog meer Feyenoorders rond in Rusland, waar de Rotterdamse club wel het gehele bedrag van tegemoet kan zien. Het gaat hierbij om Marokkaan Karim El Ahmadi, Australiër Brad Jones, Deen Nicolai Jørgensen en Peruaan Renato Tapia.

Wat Feyenoord ontvangt is nog niet helemaal duidelijk, aangezien een club 6.988 euro krijgt per dag dat de speler aanwezig is op het WK. Mochten de landen van de Feyenoord-spelers het dus ver schoppen, kan het een mooi bedrag worden. Al met al kan Feyenoord alleen al voor de poulefase 978.320 euro tegemoet zien.

Ajax
Aartsrivaal Ajax kan al 782.656 euro verwachten. Het is voor de Amsterdamse club te hopen dat Denemarken ver komt op het WK, aangezien Ajacieden Kasper Dolberg en Lasse Schöne uitkomen voor dat land. Naast de twee Denen komen ook Marokkaan Hakim Ziyech en Argentijn Nicolás Tagliafico in actie in Rusland. Voor laatstgenoemde ontvangt Ajax echter niet de volle buit, aangezien de linksachter pas sinds begin dit jaar bij de club speelt. Voormalig werkgever Independiente krijgt dus een deel van het geld. Dit gemis wordt echter gecompenseerd door de Colombiaan Davinson Sanchez, die vorige zomer Ajax verliet voor Tottenham Hotspur.

PSV
Voor PSV komen Mexicaan Hirving Lozano, Colombiaan Santiago Arias en IJslander Albert Gudmundsson in actie op het WK. Daarnaast ontvangen de Eindhovenaren ook een bedrag voor oud-PSV’er Andrés Guardado. PSV kan alleen al door de groepsfase rekenen op 586.992 euro.

Overige clubs
Ook door ADO Den Haag (Tyronne Ebuehi, Nigeria), AZ (Alireza Jahanbakhsh, Iran) en sc Heerenveen (Reza Ghoochannejhad, Iran) wordt de Eredivisie vertegenwoordigd. De suptoppers kunnen allemaal 195.664 euro verwachten.

Buitenlandse clubs
Mocht je denken dat de Eredivisie het dus goed voor elkaar heeft, dan kom je bedrogen uit. Clubs als Manchester City (16 spelers), Real Madrid (15 spelers) en FC Barcelona (13 spelers) ontvangen ongeveer evenveel als de gehele Nederlandse competitie bij elkaar.

Ook is er nog een pot voor spelers die geblesseerd raken. Deze pot bestaat ook nog eens uit 115 miljoen euro.

Foto’s: Pro Shots

Share.

Laat een reactie achter