Het WK Voetbal 2010 eindtournooi in Zuid-Afrika

Aan het WK Voetbal 2010 eindtournooi in Zuid-Afrika doen 32 landen mee. Deze 32 landen hebben zich gekwalificeerd voor het WK gedurende de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2010.

Het WK 2010 de regels uitgelegd

De laatste 32 landen zullen in eerste instantie ingedeeld worden in 8 groepen. Binnen elke groep (die door loting van de FIFA tot stand is gekomen) zullen 4 landen tegen elkaar spelen. De landen binnen een groep zullen tegen elkaar uitkomen in 6 zogenaamde groepswedstrijden. Alle landen spelen 1 keer tegen elkaar. Op basis van de resultaten van de groepswedstrijden worden binnen de groepen een winnaar en een tweede plaats bepaald die vervolgens doorgaan naar de achtste finales. In de achtste finales zullen de laatste 16 landen 1 keer uitkomen tegen een ander land waarbij alleen de winnaar doorgaat naar de kwartfinale. In de kwartfinale geldt hetzelfde principe. Alleen de winnaars in de kwartfinales gaan door naar de halve finale. In de halve finale is het zo dat de verliezende teams tegen elkaar uikomen in de wedstrijd om de 3e en 4e plaats. De winnaars van de halve finales komen tegen elkaar uit in de finale.

FIFA regels voor de groepswedstrijden
Zoals hierboven aangegeven zijn er 8 groepen met elk 4 deelnemende landen. Er doen dus in totaal 32 landen mee aan het WK. Per Groep speelt elk land eenmaal tegen een ander land uit de groep. Er zijn dus in totaal 6 groepswedstrijden per groep.

De puntentelling binnen de groepswedstrijden is als volgt:
Gewonnen partij: 3 punten
Verloren partij: 0 punten
Gelijkspel: 1 punt

Om te bepalen welke teams de groepswinnaars en de tweede plaatsen binnen de groepen zijn wordt achtereenvolgens naar de volgende zaken gekeken:
- Allereerst geldt het hoogste aantal punten behaald na alle groepswedstrijden
- Als een of meer teams hetzelfde aantal punten hehben dan wordt gekeken naar het doelsaldo behaald na alle groepswedstrijden (doelsaldo=doelpunten voor - doelpunten tegen)
- Biedt dat geen uitkomst dan wordt gekeken naar het totaal aantal gemaakte doelpunten na alle groepswedstrijden

Als bovenstaande regels niet leiden tot een winnaar en een tweede plaats in de groep dan zal gekeken worden naar de onderlinge wedstrijden van de teams met hetzelfde aantal punten, doelsaldo en doelpunten.
Voor de onderlinge wedstrijden geldt dan het volgende:
- Allereerst geldt het hoogste aantal punten behaald in de onderlinge wedstrijden van de teams die het betreft
- Als een of meer teams hetzelfde aantal onderlinge punten hehben dan wordt gekeken naar het doelsaldo behaald in de onderlinge wedstrijden van de betreffende teams (dit is alleen van toepassing als er meer dan 2 landen hetzelfde aantal punten hebben in de onderlinge wedstrijden)
- Biedt ook dat geen uitkomst dan wordt gekeken naar het totaal aantal gemaakte doelpunten gemaakt in de onderlinge wedstrijden van de betreffende teams (ook dit is alleen van toepassing als er meer dan 2 landen hetzelfde aantal punten en doelsaldo hebben in de onderlinge wedstrijden)

Als bovenstaande regels geen uitkomst bieden dan zal de FIFA een loting doen onder de betreffende teams. Het team dat geloot wordt gaat door naar de achtste finale.

Enkele voorbeelden:
In groep A is een situatie ontstaan waarbij 2 landen het hoogste aantal punten heeft behaald. De overige 2 landen hebben een lager totaal aantal punten en vallen automatisch af voor de bepaling van de winnaar en de tweede plaats binnen deze groep. Er zal voor de landen met de hoogste punten bepaald moeten worden welk land de winnaar van de groep is en welk land e tweede plaats behaald heeft. Er wordt nu gekeken naar het doelsaldo op groepsniveau. Het blijkt dat beide landen een even hoog doelsaldo hebben behaald na alle groepswedstrijden. Nu kijken we naar het totaal aantal gemaakt doelpunten. Het blijkt dat land1 een hoger totaal aantal doelpunten heeft gemaakt dan land2 en dat maakt land1 tot de groepswinnaar en land2 tot de tweede in de groep.

Een ander voorbeeld:
3 landen hebben hetzelfde aantal punten, doelsaldo en doelpunten na alle 6 de groepswedstrijden. Nu moeten we dus kijken naar de onderlinge wedstrijden tussen de 3 landen die het betreft. Het blijkt dat alle 3 de landen eenzelfde aantal punten in de onderlinge wedstrijden hebben behaald. We moeten nu bepalen wat het onderlinge doelsalso is binnen de wedsrijden die de 3 landen tegen elkaar gespeeld hebben. Het blijkt dat 2 van de 3 landen een hoger (maar gelijk aan elkaar) doelsaldo hebben dan het derde land. Het derde land valt dus af en voor de 2 overgebleven landen moet dus nog bepaald worden welk land de winnaar is en welk land de tweede plaats behaald heeft. Het blijkt dat land1 van de twee overgebleven landen een hoger totaal aantal doelpunten heeft gemaakt in de onderlinge wedstrijden dan land2. Land1 wordt dus groepswinnaar en land2 tweede van de groep.

Indien in bovenstaand voorbeeld een situatie was ontstaan waarbij de laatste 2 overgebleven landen ook nog hetzelfde aantal doelpunten gemaakt had in de onderlinge wedstrijden dan had de FIFA een loting moeten uitvoeren. De FIFA loot land2 als winnaar en land1 wordt daarmee automatisch tweede in de groep.

WK poule
In onze WK pool waaraan iedereen volledig gratis kan deelnemen zijn alle regels van de FIFA verwerkt. Dat betekent dat je je voorspellingen kunt invoeren op de manier waarop ook in het echt de bepaling plaats zal vinden van de deelnemers aan de achtste finale. Als er binnen je voorspellingen een situatie voordoet waarbij twee of meer teams dezelfde aantal punten, doelsaldo, doelpunten en ook onderling dezelfde aantal punten, doelsaldo en doelpunten hebben dan zal het systeem je vragen om de loting van de FIFA na te bootsen m.b.v. een handmatige keuze van de winnaar en/of tweede plaats binenn de desbetreffende groep. We zullen je ook bij de invoer van de poule voor iedere groep een uitleg geven op basis waarvan de winnaar en de tweede plaats binnen de groep is bepaald.

De laatste video's

Klik hier voor meer voetbalvideo's
Liefde voor voetbal? Maar nog geen liefde in je leven? Word lid van Knuz.nl of download gratis de app! Met bijna 400.000 leden is Knuz de grootste echt 100% gratis datingsite van Nederland. Gewoon doen!
Voetbal nieuwsheadlines

Voor het overige nieuws ga naar de perskamer!
Voetbal games