Tijd voor een Europese winnaar in Brazilië!

0

Van half juni tot half juli wordt in Brazilië gevoetbald om het Wereldkampioenschap. Nooit eerder won een Europees land op een WK in Zuid-Amerika. Zeven keer eerder vond de mondiale titelstrijd plaats op dat continent.

Voor een nadere blik op de favorieten in Brazilië, kun je dit artikel lezen.

 

Laten we de statistieken kritisch bekijken. Het blijkt dat Europese landen relatief minder goed presteren op een WK dat op een ander continent plaatsvindt, omdat ze dan erg ver van huis zijn. Het klimaat is anders, de toeschouwers zijn op de hand van de continentale teams en misschien krijgen overzeese landen de mindere hotels en trainingsfaciliteiten te pakken. Maar zulke thuisvoordelen en uit-nadelen wegen in de moderne tijd minder zwaar dan vroeger.

 

De eerste elf wereldkampioenschappen werden vijf keer gewonnen door het gastland. Ook verloor driemaal het gastland in de finale. Sinds 1978 zijn er acht WK`s gehouden. Alleen in 1998 won het gastland, te weten Frankrijk. Alle andere zeven gastlanden haalden niet eens de finale!

 

Voetbalteams kunnen zich tegenwoordig beter wapenen tegen verre reizen en vijandige omgevingen. Er worden matrassen, koks, fysiotherapeuten en navigatiesystemen overgevlogen voor de beste prestaties. Niemand wordt nog in den vreemde verrast. Ook garandeert de wereldvoetbalbond FIFA dat de faciliteiten en hotels van hoge kwaliteit zijn. In de jaren dertig moest een Europees team wekenlang op de boot naar Uruguay. Nu stappen de spelers in de morgen het vliegtuig in en kunnen ze `s avonds al op de plek van bestemming eten.

  

Ook zijn topspelers ruimschoots gewend aan lange reizen, want in de Champions League kan het voorkomen dat een Zuid-Europees team moet spelen in een onherbergzaam gebied in Rusland, of dat binnen twee weken gevlogen moet worden van Londen naar Amsterdam, terug naar Londen en dan weer van Londen naar Athene.

 

Dan nog dit: buiten Europa zijn er slechts twee realistische kanshebbers op de titel: Brazilië en Argentinië. Europa heeft twee minstens zo sterke kanshebbers binnen zijn grenzen: Spanje en Duitsland. Plus outsiders als Nederland, België, Italië, Engeland en Frankrijk. Tot slot: Spanje brak in 2010 al de ban door in Zuid-Afrika als eerste Europese land wereldkampioen te worden buiten Europa.

 

Benieuwd naar de verhoudingen tussen de kanshebbers? Bekijk ze hier!

Share.

Laat een reactie achter