Team USA houdt Slovenië uit tweede ronde: 2-2

0

Slovenië en Team USA hebben in een boeiende wedstrijd 2-2 tegen elkaar gespeeld. Slovenië leek op weg om als eerste ploeg zich voor de tweede ronde te plaatsen, toen het bij rust met 2-0 voor stond. De Amerikanen kwamen knap terug tot 2-2.

De wedstrijd in Ellis Park had alles dat een duel op het WK moet hebben: spanning, sensationele wendingen en controversiële momenten. Slovenië speelde aanvankelijk een uitgekookte wedstrijd en nam afstand in de eerste helft met treffers van Birsa en Ljubijankic, maar na rust zorgde Donovan voor de ommekeer. Acht minuten voor het einde bracht Bradley de stand in evenwicht. Daarmee hebben de Amerikanen nog een goede kans om zich voor de tweede ronde te plaatsen. Slovenië gaf dus na rust een historische kwalificatie uit handen. Nu moet die mijlpaal worden behaald tegen Engeland.

De wedstrijd begon met een merkwaardig incident omdat Dempsey met een elleboog Ljubijankic bewerkte in de vijftiende minuut. In de dertiende minuut kwam Slovenië op voorsprong. Birsa verraste met een afstandschot Howard. Tien minuten later zorgde Birsa bijna voor het tweede doelpunt met een vrije trap, maar Howard redde dit keer wel. De Amerikanen hadden het moeilijk, maar kregen in het laatste kwartier van de eerste helft wel enkele goede kansen. Een vrije trap van Torres, een kopbal van Demerit en een kans voor Altidore leverde niet de gelijkmaker op. Brecko redde op de doellijn en leidde binnen een minuut een counter in. Via Novakovic zorgde Ljubijankic voor het tweede doelpunt van Slovenië in de laatste minuut.

Team USA moest zich na rust terugvechten maar begon sterk met een doelpunt van Landon Donovan, die profiteerde van een taxatiefout van Cesar en de bal achter doelman Handanovic joeg. De Amerikanen domineerden de tweede helft. Acht minuten voor het einde zwichtte de Sloveense defensie onder de druk. Altidore bracht met een kopbal Bradley in stelling en de zoon van de coach zorgde voor de dure gelijkmaker. Vier minuten daarna scoorde Edu bij een vrije trap van Donovan, maar vreemd genoeg werd de treffer afgefloten door arbiter Coulibaly uit Mali. Met de 2-2 kon iedereen wel leven.