SPANJE PAKT WERELDTITEL IN VERLENGING

0

Spanje is de nieuwe wereldkampioen. De beste ploeg van Vicente del Bosque heeft Nederland met 1-0 verslagen in de verlenging. De treffer van Andres Iniesta besliste een draak van een wedstrijd in de 117e minuut.

De mooiste ploeg van dit WK heeft de hoofdprijs binnen gehaald, die aanvankelijk door de voetbalgoden bestemd leek voor Nederland. De ploeg van Van Marwijk kon ook in de zevende wedstrijd van dit toernooi niet echt schitteren. Spanje was de bovenliggende ploeg vanaf de aftrap, maar Robben faalde twee keer oog in oog met Casillas. Gelukkig hoefde de beslissing niet te vallen via strafschoppen. Zodat het trouwe legioen niet nog een frustratie erbij kreeg. Het verschil was nipt, maar wel in het voordeel van Spanje.

De eerste helft was nerveus en leverde weinig hoogtepunten op. Spanje kwam iets beter uit de startblokken en kreeg in vijfde kans (bij de vijfde overtreding van Oranje) een goede kans. Uit een vrije trap van Xabi Alonso kopte Sergio Ramos knap binnen, maar Stekelenburg was attent. Nederland was duidelijk geschrokken en maakte daarna enkele behoorlijke overtredingen op de kort combinerende Spanjaarden. Na een kwartier kreeg Van Persie ging en daarna volgden in dertien minuten officiële waarschuwingen voor Puyol, Van Bommel, Ramos en De Jong. Het kwam het kijkspel niet ten goede en de laatste kaart was erg mild voor een schandalige aanslag van De Jong op Xabi Alonso. Scheidsrechter Webb liet het duel erg uit de hand lopen.

Sneijder was in deze fase gevaarlijk met een directe vrije trap. Mathijsen miste na een slim genomen hoekschop de bal op het beslissende moment. In de blessuretijd stelde Robben met een goed geplaatst schot Casillas op de proef. Spanje had moeite om aan te vallen omdat de meeste combinaties werden gesmoord. Pedro en Villa stonden daarbij enkele keren buitenspel.

Na de pauze hield Spanje Oranje onder druk. Capdevila kreeg een goede kans bij de tweede paal, na een kopbal van Puyol. Oranje grossierde ook na rust in gele kaarten vanwege te harde overtredingen, waardoor Spanje niet echt in het spel kwam. Oranje hield Spanje wel van het doel af en moest hopen op een counter. De grote kans kans kwam in de 62e minuut, toen Sneijder Robben in de diepte aanspeelde. De Groninger speelde de bal tegen Casillas, die met zijn voeten redde.

Tien minuten later ontsnapte Oranje bij een kans voor Villa na een foutje van Heitinga. Robben kreeg in de 83e minuut nog een goede kans, maar hij zag Casillas net op tijd voor hem opduiken. De wedstrijd ging als een nachtkaars uit en kreeg een verlenging.

In die verlenging was Mathijsen dichtbij een goede kopkans na een corner van Sneijder. Een minuut ervoor kwam invaller Fabregas alleen voor Stekelenburg, maar de Ajacied redde knap. Er kwam een verrassend einde aan de loopbaan van Van Bronckhorst, die na de eerste verlenging werd gewisseld door Braafheid. Uiteindelijk brak de ban door een rode kaart voor Heitinga, na weer een overtreding op Iniesta. De speler van Barcelona was een plaaggeest voor de Oranje defensie en zorgde met de strafschoppen in zicht voor de beslissing na een mooie aanval, op aangeven van Fabregas die net was ingevallen voor Villa.

De treffer zorgde voor een enorme ontlading op het veld, maar met een man minder speelde Oranje een kansloze wedstrijd. Sneijder schoot vanaf de aftrap op doel. Spanje kon de wereldtitel ophalen en had daarvoor de blauwe wedstrijdshirts verruild in met een ster gedecoreerde rode shirts. Sepp Blatter droeg de beker over aan Casillas.