Spanje overtuigend langs Duitsland: 1-0

0

Spanje heeft zich voor de eerste keer geplaatst voor de finale van het WK. De Europees kampioen dwong op superieure wijze een plek in de finale af. De score viel een klein beetje tegen, want het bleef maar 1-0 door een treffer van Carles Puyol.

Spanje was vanaf de aftrap de betere ploeg en domineerde meteen de wedstrijd door het tempo te bepalen. Met name Xavi, Iniesta, Pedro en Xabi Alonso op het middenveld bleek de angel uit de Duitse ploeg getrokken. Schweinsteiger en Özil moesten zich vooral met het defensieve spel bezig houden. Thomas Müller werd node gemist, want zijn vervanger Trochowski kon geen vuist maken. Hij zorgde na veertig minuten met een prachtig schot voor het grootste gevaar voor doelman Casillas in de eerste helft.

Spanje kreeg veel mooie kansen maar wist niet door te drukken. Villa miste in de zevende minuut al een goede kans. Kort ervoor werd de wedstrijd verstoord door een vreemdeling, die het veld op kwam stormen maar ook meteen hardhandig werd afgevoerd. Binnen een kwartier kopte Puyol de bal net over de lat.

Na de pauze voerde Spanje de druk op het Duitse doel op. Xabi Alonso was met twee schoten binnen zes minuten gevaarlijk maar miste het doel. Pedro was de gevaarlijkste speler op de vleugel en schakelde Schweinsteiger uit. Halverwege de tweede helft kwam Duitsland sterk terug en kreeg het een paar kansen. Invaller Kroos kwam vrij, maar zijn inzet werd gekeerd door Casillas. Het was de beste kans voor de Duitsers.

Een kwartier voor het einde zorgde Puyol met een kopbal voor de ontlading die als een granaat in het Duitse doel schoot. Spanje verzuimde net als Oranje gisteren om de wedstrijd in het slot te gooien. Pedro verprutste wel een enorme kans, toen hij samen met de net ingevallen Torres alleen op het doel afging. Puyol voorkwam met enkele meesterlijke kopballen dat Duitsland nog voor gevaar kon zorgen.

Spanje haalde de finish met een zeldzame overmacht. De ploeg speelde eindelijk een puike wedstrijd en liet het mooiste voetbal van dit toernooi zien. De ploeg heeft echter slechts zeven goals gemaakt op weg naar de finale. Dat moet een negatief record zijn voor een finalist.