Spanje met moeite na 60 jaar bij laatste vier

0

Spanje heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WK. De Europees kampioen won met 1-0 van Paraguay na een boeiende wedstrijd vol incidenten en omwentelingen. Beide ploegen misten een strafschop, maar David Villa zorgde voor de beslissing.

Spanje speelde een moeizame wedstrijd tegen Paraguay en kwam uiteindelijk met de schrik vrij. Omdat de ploeg van Del Bosque erg matig aan de wedstrijd begon, voelde Paraguay zich niet bij voorbaat kansloos. Santana kreeg in de tweede minuut een goede kans, maar Casillas redde. Spanje had veel moeite om daarna de wedstrijd wel op koers te krijgen, maar Villa en Torres kwamen nauwelijks in het stuk voor en Xavi en Iniesta konden het spel niet maken.

Valdez was een permanent gevaar voor de Spaanse defensie. Hij zorgde vlak voor rust voor een doelpunt dat ten onrechte werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel voor Cardozo. Spanje kwam met de schrik vrij. Na rust kwam Spanje niet los van Paraguay. Een kwartier na rust, net nadat Fabregas voor Torres is ingevallen, kreeg Paraguay een penalty voor een overtreding van Pique bij een hoekschop. Hij trok aan het shirt van Riveros. Cardozo, de topscorer van Benfica die afgelopen dinsdag de winnende penalty maakte tegen Japan, zag zijn inzet gekeerd worden door Casillas.

Binnen een minuut kreeg Spanje een penalty voor een overtreding van David Villa. Xabi Alonso benutte aanvankelijk de strafschop, maar moest hem overnemen en faalde toen in tweede instantie. Ellis Park ontplofte bij zoveel emoties. Spanje snapte dat het nu alles moest doen om de winst veilig te stellen. Tien minuten voor het einde zorgde David Villa voor de verlossing, nadat Iniesta eindelijk los was gekomen van een tegenstander. Hij speelde Pedro aan, die tegen de paal schoot. In de rebound kogelde Villa de bal via de paal in het doel. Spanje had eindelijk een voorsprong. Casillas redde in de slotfase de Spaanse zege met twee saves op schoten van Santacruz en Vera. Spanje haalde struikelend het eindsignaal en is met zes treffers in de halve finale gekomen.

Voor Paraguay kwam de uitschakeling als een teleurstelling. De ploeg incasseerde slechts twee goals in het hele toernooi. David Villa is met vijf treffers topscorer van dit WK.