Spanje met buitenspelgoal langs Portugal

0

Spanje heeft zich na acht jaar weer geplaatst voor de kwartfinale van het WK. De Europees kampioen versloeg Portugal met 1-0. De ploeg van Del Bosque was wel beter, maar had uiteindelijk een buitenspelgoal van topscorer Villa nodig om te winnen.

Spanje speelde een ijzersterke wedstrijd en was fysiek de betere ploeg van Portugal, dat het duel in de eerste helft niet schuwde. Doelman Eduardo moest binnen een minuut een schot van Torres stoppen. Twee minuten later stelde Villa de doelman van Portugal op de proef. Eduardo zou meteen uitgroeien tot de man van de wedstrijd. In de zesde minuut liet de Argentijnse arbiter Baldassi doorspelen bij een fel duel tussen Coentrao en Torres.

Na twintig minuten kreeg Portugal een goede kans met een schot van Tiago, waarop Casillas zich bijna verkeek. In de rebound redde de doelman voor het hoofd van Almeida. Zes minuten later was Casillas nogmaals onzeker op een vrije trap van Cristiano Ronaldo. In de 39e minuut was Meireles op de vleugel uitgebroken maar zijn voorzet op Ronaldo werd door Almeida onhandig onderbroken.

Na de pauze voerde Spanje de druk op, maar bij een counter van Hugo Almeida redde Puyol bij toeval want de bal stuiterde van zijn voet af langs de paal. Na een kwartier werd Llorente als stormram ingezet voor Torres. Binnen twee minuten kopt Llorente een voorzet van Sergio Ramos in, maar Eduardo redde knap. Een minuut later schoot Villa net naast het doel. Twee minuten later nam Spanje wel afstand: Iniesta en Xavi speelden Villa vrij. De kanonnier van Spanje rondde in twee instanties af, maar hij stond na een listig hakje van Xavi wel buitenspel. Kort daarna redde Eduardo wel een op een prachtig schot van de opgerukte Ramos.

Portugal probeerde nog wel Spanje onder druk te zetten. Het kreeg een paar kleine kansjes. Dankzij een kamikazeredding van Capdevila in de 88e minuut op een kans voor de ingevallen Liedson hield Spanje het doel schoon. Een minuut later werd de Spaanse verdediger in zijn gezicht geslagen door Ricardo Costa, die meteen uit het veld werd gestuurd. Het was een spijtig einde van een boeiende wedstrijd, die dankzij de goede arbitrage ook niet uit de hand liep.

Spanje won voor het eerst van Portugal op een groot toernooi. De kleine buur wist in drie van de vier duels niet te scoren en stelde uiteindelijk een teleur. De halve finalist van vier jaar geleden ligt er dus ook al uit. Spanje treft zaterdag Paraguay in de kwartfinale en kan dan een poging doen om voor het eerst in zestig jaar een plek bij de beste vier af te dwingen.